Sonda Lucy mieri k Jupiteru. Bude 12 rokov skúmať planétky na jeho obežnej dráhe

Z floridského Mysu Canaveral dnes odštartovala raketa Atlas V, ktorá vyniesla americkú sondu Lucy do vesmíru.

16.10.2021 13:34
lucy Foto:
debata

Lucy mieri k asteroidom sprevádzajúcim planétu Jupiter na obežnej dráhe okolo Slnka. Jej misia má trvať 12 rokov a má prispieť k pochopeniu formovania našej slnečnej sústavy.

Raketa odštartovala o 11:34 SELČ a Lucy má byť prvou sondou na slnečnú energiu, ktorá sa bude pohybovať tak ďaleko od Slnka. Jej dvanásťročná misia má stáť 981 miliónov dolárov.

„Každý z pozorovaných asteroidov vydá časť histórie našej slnečnej sústavy, našej histórie,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ vedeckej divízie NASA Thomas Zurbuchen.

Nad prvým z asteroidov má Lucy byť roku 2025, k posledným dvom potom dorazí roku 2033. Najväčší z nich meria v priemere 95 kilometrov. Priblížiť sa k nim má na vzdialenosť 400 až 950 kilometrov rýchlosťou 24.000 kilometrov za hodinu.

suciastka Čítajte aj Prvá slovenská elektronická súčiastka do počítača má dnes 65 rokov

Agentúra AFP napísala, že trojánov, ako sa planétkam obiehajúcim po dráhe Jupitera hovorí, je okolo 7000. Okolo Slnka obiehajú v dvoch skupinách, jedna pred a druhá za Jupiterom.

„To, čo je na trojánoch najprekvapivejšie, je to, ako sa navzájom líšia, a to najmä farbou – niektoré sú šedivé, iné červené. Myslíme si, že tá farba značí, odkiaľ pochádzajú,“ povedal hlavný výskumník misie Hal Levison. Jeho skupina chce študovať geologické zloženie asteroidov, presný objem a hustotu hmoty, ktoré ich tvoria.

Sonda dostala meno po kostrovom náleze samice australopitekov v Etiópii v roku 1974. Tí, ktorí ju našli, v tom čase počúvali pieseň skupiny Beatles Lucy in the sky with diamonds.

„Dáme na Lucy diamant,“ povedal pred vypustením sondy Phil Christensen, ktorý ovláda jeden z prístrojov na Lucy, na ktorom je diamant. Bude merať infračervené svetlo, čo umožní stanoviť teplotu na povrchu asteroidov. „Budeme porovnávať merania urobené počas dňa a v noci, takže budeme môcť určiť, či je povrch z kameňa alebo z jemného prachu a piesku,“ povedal Christensen. Kameň v tme chladne pomalšie ako piesok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #NASA #jupiter #Mys Canaveral #Lucy