Podľa šéfa Roskosmosu herečka Peresildová asistovala pri spojení lode s ISS

Pri vynútenom "ručnom" pripojení lode Sojuz MS-19 s trojčlenným filmovým štábom k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) úspešne asistovala kapitánovi Antonovi Škaplerovi herečka Julija Peresildová.

19.10.2021 13:21
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (4)

Denníku Kommersant to povedal šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, podľa ktorého sa ale nejednalo o núdzovú situáciu.

Peresildová a režisér Klim Šipenko prileteli na ISS 5. októbra, aby tam prvýkrát natočili zábery pre hraný film v skutočnom vesmíre. Na Zem sa vrátili po 12 dňoch uplynulú nedeľu. Pri prílete k stanici vypovedal službu automatický systém pripojenia a s loďou potom pristál Škaplerov.

Rogozin vysvetlil, že aktívna časť navigačného systému Kurz, ktorý sa používa v ruských kozmických lodiach, fungovala na Sojuze MS-19 v poriadku, problém bol v pasívnej časti systému na ISS. Ten vznikol pri výmene zariadení na stanici, pričom zrejme nebol správne upravený program. „V skutočnosti na tom nebolo nič zložité. Stačilo vzdialiť sa s loďou a preprogramovať pasívny systém,“ povedal šéf Roskosmosu.

Rusko, Sojuz, vesmír, film, ISS Čítajte aj Filmový štáb sa po návrate z ISS podrobí rehabilitácii v Hviezdnom mestečku

„Ale pretože to celá krajina sledovala, rozhodli sme sa nečakať. A veľmi skúsený kozmonaut Škaplerov jednoducho prevzal riadenie a pristál. Bolo to možné urobiť oboma spôsobmi. Nebola to núdzová situácia,“ dodal.

V súvislosti s tým potvrdil, že pri pristátí Škaplerovi skutočne asistovala Julija Peresildová. „Boli v tom vyškolení. Pomoc kapitánovi sme dokonca zaradili do urýchleného výcvikového kurzu. Ale na druhej strane sme prvýkrát vypustili loď, v ktorej veliteľ mohol vykonávať takéto operácie sám. Predtým to nebolo možné bez podpory palubného inžiniera,“ uviedol Rogozin.

blueorigin Čítajte aj Let Blue Origin bol úspešný, kapitán Kirk prekonal hranicu vesmíru

Avšak Škaplerov pomoc herečky využil. Čítala mu z príručky pokyny pri postupe. „Veľmi sa nám páčilo, že Julija túto úlohu splnila. Anton ju pochválil,“ poznamenal šéf ruskej vesmírnej agentúry.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #ISS #Rusi #herci #filmový štáb