Misia s filmármi na ISS mala podľa Rogozina väčší význam ako len točiť film

Nedávna výprava dvojčlenného filmárskeho tímu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) mala väčší význam ako len prvýkrát točiť hraný film v skutočnom vesmíre.

28.10.2021 08:49
debata

Upresňovali sa napríklad možnosti chirurgických zákrokov v prostredí stavu beztiaže. Podľa agentúry TASS to uviedol šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktorý na výstave Expo 2020 v Dubaji prezentoval celý projekt misie súvisiaci s nakrúcaním filmu s pracovným názvom Výzva.

Podľa Rogozina bol napríklad pri príprave a realizácii tejto expedície vypracovaný systém prípravy neprofesionálnych kozmonautov na let do vesmíru. Pripravená bola aj technika riadenia lode len jedným človekom, veliteľom posádky, aj v mimoriadnych situáciách. Na stanici potom boli vyskúšané metódy chirurgickej operácie v beztiaži.

blueorigin Čítajte aj Blue Origin predstavila plán na vybudovanie súkromnej vesmírnej stanice

„Ako zaistiť lekára, aby mohol kontrolovať svoje akcie. Ako zafixovať pacienta, aby bol nehybný a bolo možné robiť čo najpresnejšie pohyby chirurgickými nástrojmi. Ako fixovať nástroj, čo robiť s krvou, ktorá na rozdiel od pozemských podmienok nesteká na podlahu, ale v neprítomnosti gravitácie priľne ako tuk na nástroji. Na tom všetkom sme na obežnej dráhe pracovali,“ povedal Rogozin.

V tejto súvislosti poznamenal, že vypracovanie takejto metodiky je nevyhnutné, aby bolo možné na ISS dopraviť lekára v prípade zranenia alebo ochorenia člena posádky, ktorého nie je možné prepraviť späť na Zem.

Film Výzva má rozprávať príbeh o lekárke, ktorá nemá s kozmonautikou nič spoločné, ale okolnosti ju donútia letieť do vesmíru, aby zachránila kozmonauta. Postihnutého je pritom nutné v prostredí bez gravitácie operovať. Úlohu lekárky stvárnila herečka Julija Peresildová, s ktorou zábery vo vesmíre nakrúcal režisér Klim Šipenko.

galaxia Čítajte aj Vedci možno prvý raz v histórii objavili planétu mimo našej galaxie

Techniku ​​riadenia lode len jedným členom posádky si mal možnosť vyskúšať pri prílete k ISS veliteľ lode Anton Škaplerov. Kvôli problému s navigačným systémom na stanici sa totiž nepodarilo pristátie v automatickom režime a Škaplerov preto prevzal ručné riadenie. Avšak úplne sám na to nebol, aj keď by operáciu určite zvládol. Podľa Rogozina mu asistovala Peresildová, keď veliteľovi čítala z príručky pokyny pri postupe.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #film #kozmonauti #herci #filmári