NASA: Sonda Lucy má problém, v misii však pokračuje

Americká vesmírna sonda Lucy, ktorá v polovici októbra odštartovala na misiu zameranú na výskum asteroidov, nemá dostatočne rozprestreté krídlo zložené zo solárnych panelov.

28.10.2021 21:31
lucy Foto:
debata

Odborníci aktuálne debatujú, či sa majú pokúsiť na diaľku odstrániť túto poruchu. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Správu vo štvrtok priniesla agentúra AP.

„Analýza ukazuje, že jeden z dvoch obrovských, kruhových solárnych panelov je rozprestretý len na 75 až 95 percent. V pohybe mu bráni lanko, ktoré bolo špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhalo rozvinúť krídlo,“ uviedla NASA.

Prípadný pokus o opätovné otvorenie krídla s priemerom sedem metrov sa podľa expertov môže uskutočniť najskôr až v polovici decembra.

Problém podľa NASA zatiaľ neovplyvnil letové vlastnosti sondy, avšak chyba sa objavila už krátko po štarte. Sonda odštartovala z floridského Mysu Canaveral 16. októbra na palube rakety Atlas V. Jej misia mala podľa predpokladov trvať 12 rokov. Celkovo 14 metrov dlhá kozmická loď mala s pomocou palubných prístrojov vykonávať diaľkový prieskum hornín na povrchu Trójanov a asteroidov.

lucy Čítajte aj Sonda Lucy mieri k Jupiteru. Bude 12 rokov skúmať planétky na jeho obežnej dráhe

Planétky nazvané Trójania sú pravdepodobne pozostatkom materiálu, z ktorého sa zhruba pred 4,5 miliardami rokov formovali všetky telesá slnečnej sústavy.

Celkové náklady na misiu NASA odhadla na takmer jednu miliardu amerických dolárov. Národný úrad pre letectvo a vesmír dodal, že všetky ostatné systémy sondy zatiaľ fungujú bez problémov a že misia pokračuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #NASA #asteroid #Lucy #solárny panel