Návrat ľudí na Mesiac sa neuskutoční skôr ako v roku 2026, ukázal audit

Návrat ľudí na Mesiac, ktorý americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už minulý týždeň odložil z roku 2024 na rok 2025, sa v skutočnosti zrealizuje "najskôr" v roku 2026.

16.11.2021 19:00
mesiac nasa clovek Foto:
debata (4)

Vesmírny program Artemis, zameraný na opätovné dopravenie Američanov na Mesiac, sa stretáva s „technickými problémami a odkladmi znásobenými covidovou pandémiou a poveternostnými udalosťami“, uvádza sa v správe Úradu generálneho inšpektora (OIG), kontrolného orgánu NASA.

„Cieľ NASA, ktorým je pristátie astronautov na južnom póle Mesiaca koncom roku 2024, čelí viacerým podstatným výzvam vrátane veľkých technických rizík, nerealistického vývojového harmonogramu a nižšej úrovne financovania,“ uvádza sa v správe.

ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Čítajte aj ISS v pondelok dvakrát hrozila zrážka s vesmírnym odpadom

Astronautov dopraví z mesačnej orbity na povrch Mesiaca lunárny pristávací modul Starship, ktorý vyvíja súkromná spoločnosť SpaceX. OIG ocenil „rýchle tempo“ týchto príprav.

„Vzhľadom na čas potrebný na vývoj a úplné otestovanie lunárneho modulu a nových kozmických skafandrov predpokladáme, že NASA prekročí svoj súčasný plán pristátia ľudí na Mesiaci koncom roka 2024 o niekoľko ďalších rokov,“ uzavrel OIG.

exoplanéta, vesmír, Zem, Čítajte aj Cirkumplanetárne disky nám môžu pomôcť objasniť vznik planét

Misia, ktorá bude novodobou obdobou Apolla 11, sa nazýva Artemis 3. Predchádzať jej bude misia Artemis 2, ktorá dopraví astronautov k Mesiacu, ale bez pristátia.

Ešte predtým poputuje na Mesiac misia Artemis 1 bez ľudskej posádky. Táto misia je formálne naplánovaná na február 2022, ale audit odhaduje, že reálne k nej dôjde „v lete 2022“. Správa kontrolného orgánu taktiež vyvodzuje, že tento vesmírny program je príliš nákladný. Podľa odhadov OIG bude stáť 93 miliárd dolárov do fiškálneho roka 2025, pričom náklady na štart každej z prvých štyroch misií budú 4,1 miliardy dolárov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #pandémia #Covid-19