NASA kvôli incidentu na kozmodróme odkladá odlet Webbovho teleskopu do vesmíru

Odlet teleskopu Jamesa Webba vesmíru sa odkladá prinajmenšom do 22. decembra kvôli potrebe opätovného otestovania po incidente počas príprav na štart.

23.11.2021 20:00
Untitled Foto:
debata (3)

Uvádza sa to na webe amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Štart Webbovho ďalekohľadu, ktorý má v budúcnosti nahradiť už dosluhujúci Hubbleov teleskop, bol pôvodne naplánovaný na marec, ale kvôli pandémii ho museli preložiť na tento mesiac a neskôr bol presunutý na 18. december.

K incidentu došlo v zariadení na prípravu družíc na kozmodróme v Kourou vo Francúzskej Guyane. Technici sa chystali pripevniť k teleskopu adaptér slúžiaci na pripevnenie k nosnej rakete Ariane 5, keď sa náhle uvoľnil upínací pás, čo spôsobilo chvenie v celom teleskope.

Okamžite bola zvolaná komisia pod vedením NASA, ktorá má prešetriť a preveriť, či incident nepoškodil akúkoľvek súčiastku teleskopu. Testy by mali byť dokončené do konca týždňa, dodala americká vesmírna agentúra.

Webbov teleskop predstavuje medzinárodný projekt v partnerstve americkej, európskej a kanadskej vesmírnej agentúry, ktorý má preskúmať každú fázu kozmickej histórie – od našej slnečnej sústavy až po najvzdialenejšie pozorovateľné galaxie v ranom vesmíre a všetko medzi tým. Bude využitý predovšetkým na skúmanie vývoja prvých galaxií a hviezd po takzvanom veľkom tresku, ktorý bol podľa vedeckej teórie začiatkom vzniku vesmíru. K dôležitým cieľom bude patriť aj pátranie po známkach možného života mimo Slnečnej sústavy. Vedci si od teleskopu sľubujú, že odhalia nové a nečakané objavy a že pomôže ľudstvu pochopiť pôvod vesmíru a naše miesto v ňom.

Pokiaľ jeho vypustenie vyjde podľa plánu, bude v budúcom desaťročí popredným vesmírnym observatóriom, ktoré bude k dispozícii tisícom astronómov po celom svete. Je to však vysoko riskantná misia, pretože zrkadlo a solárne panely ďalekohľadu sa musia rozvinúť vo vesmíre a zariadenie bude poslané na slnečnú obežnú dráhu až za Mesiacom, čo znamená, že existuje len malá šanca na jeho opravu, pokiaľ sa niečo pokazí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #družica #telescop #James Webb telescop