Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

Sonda americkej vesmírnej agentúry NASA Parker Solar Probe preletela vonkajšou atmosférou Slnka, takzvanou korónou.

15.12.2021 07:36
NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Foto:
debata (29)

Podľa NASA je to prvýkrát, čo sa sonda „dotkla“ Slnka. Vedci o úspechu informovali počas zasadnutia Americkej geofyzikálnej únie. Získané údaje pomôžu vedcom objasniť, prečo teplota koróny, dosahujúca až niekoľko miliónov stupňov Celzia, je vyššia ako teplota okolo 5500 stupňov na povrchu hviezdy.

Sonda v skutočnosti korónou preletela už v apríli počas ôsmeho z plánovaných 24 obletov okolo Slnka. Trvalo niekoľko mesiacov, kým sa dáta k vedcom dostali a niekoľko ďalších trvalo ich overenie. Sonda už medzitým urobila deviaty a desiaty prelet.

Sonda prenikla do atmosféry Slnka najmenej trikrát, pohybovala sa v nej rýchlosťou vyše 100 kilometrov za sekundu. Prvý z prienikov trval približne päť hodín, píše The Guardian.

Manažér NASA Thomas Zurbuchen hovoril o „monumentálnom okamihu“ a „pozoruhodnom úspechu“. „Tento míľnik nám umožní nielen hlbší vhľad do vzniku Slnka a jeho vplyvu na slnečnú sústavu, ale všetko, čo sa dozvieme o našej vlastnej hviezde, nás tiež poučí o hviezdach vo zvyšku vesmíru.“

Sonda sa vydala k Slnku z floridského Mysu Canaveral v auguste 2018. Cieľom projektu s rozpočtom okolo 1,5 miliardy dolárov je získať nové poznatky o našej hviezde, ktoré napríklad umožnia lepšie predpovedať solárne búrky, ktoré môžu ohroziť pozemské rozvodné siete alebo satelitnú navigáciu. Získané informácie by tiež mohli spresniť budúce predpovede počasia.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #teplota #slnko #vesmír #Sonda #NASA