Vrtuľníček Ingenuity je v "dobrej kondícii". Na Marse nalietal už vyše pol hodiny

Malý vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA svojím nedávnym 17. letom prekonal míľnik 30 minút, ktoré od februárového pristátia na Marse v jeho riedkom ovzduší celkom nalietal.

16.12.2021 19:39
debata

Informovalo o tom Laboratórium tryskového pohonu (JPL). Oznámilo zároveň, že helikoptérka má naplánovaný ďalší let, ktorý možno už absolvovala v stredu, ale o ktorom bude možné údaje zverejniť opäť až s oneskorením.

ISON, kométa, hubblov teleskop, vesmír Čítajte aj Sviatky spestrí nebeské divadlo. Chýbať nebude ani vianočná kométa

Podľa JPL Ingenuity od svojho pristátia spolu s roverom Perseverance 18. februára na červenej planéte už zaznamenal 30 minút a 48 sekúnd letového času. Nad povrchom Marsu pritom prešiel vzdialenosť bezmála 3,6 kilometra a dokázal vystúpať do dvanásťmetrovej výšky a letieť rýchlosťou až päť metrov za sekundu.

Malý vrtuľník nie je vybavený vedeckými prístrojmi a jeho jedinou úlohou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty. Ingenuity prekonal všetky očakávania vedcov, ktorí pôvodne počítali len s piatimi letovými testami, ktoré skončia v priebehu 30 dní.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

Sedemnásty let trvajúci 117 sekúnd helikoptérka vykonala už 5. decembra. Jej stav ale nebolo možné podľa JPL skôr potvrdiť kvôli nečakanému prerušeniu toku letových dát počas zostupu stroja k povrchu. Až pri následnej analýze údajov, ktoré dorazili na Zem, mohli vedci konštatovať, že let bol úspešný a Ingenuity je vo „výbornej kondícii“.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vrtuľník #mars #NASA #JPL #Ingenuity