Dokedy bude fungovať ISS? Minimálne do roku 2030

Národné kozmické agentúry, ktoré sú partnermi v projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), dali najavo zámer predĺžiť prevádzku stanice do rokov 2028 až 2030. Uviedol to šéf ruského vesmírneho úradu Roskosmos Dmitrij Rogozin.

22.12.2021 06:00
ISS Foto:
Súčasná Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata

Podľa Rogozina zástupcovia všetkých agentúr partnerských krajín, vrátane Roskozmosu programu ISS potvrdili, že pri riadnom technickom zabezpečení je stanica schopná prevádzky na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme až do roku 2030.

Hodnotenie technickej uskutočniteľnosti takého predĺženia používateľnosti orbitálneho komplexu je pritom „prakticky dokončené“, povedal šéf Roskosmosu. „Od NASA ako koordinátora programu ISS očakávame v blízkej budúcnosti oficiálny návrh na predĺženie letu ISS do rokov 2028–2030,“ dodal.

NASA  Ingenuity  vrtulnik  Mars Čítajte aj Vrtuľníček Ingenuity je v "dobrej kondícii". Na Marse nalietal už vyše pol hodiny

Medzinárodná vesmírna stanica je spoločným projektom piatich kozmických agentúr: amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Roskozmosu, Európskej kozmickej agentúry (ESA), japonskej JAXA a kanadskej CSA. V rámci ESA je zapojených 11 členských štátov.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

O tom, že ruská strana je odhodlaná v práci na ISS pokračovať, podľa Rogozina svedčí okrem iného to, že tento rok na stanicu poslala nový modul Nauka, ktorého životnosť je minimálne desať rokov, a tiež uzlový modul Pričal. „Pokračujeme v rozvoji ruského segmentu stanice a v nasledujúcich rokoch máme veľké plány s jeho aktívnym využitím,“ vyhlásil šéf Roskosmosu.

Podľa doterajšej dohody účastníkov by orbitálny komplex mal fungovať do roku 2024. Rogozin vlani v novembri ale označil ako predčasné úvahy o konci využívania Medzinárodnej vesmírnej stanice po roku 2025.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #obežná dráha #NASA #vesmírna stanica #Roskosmos