Tesne pod povrchom Marsu našla európska sonda vodu

Orbitálna sonda Trace Gas Orbiter (TGA) - prvá fáza európsko-ruskej misie ExoMars objavila „významné množstvo vody“, ktoré sa ukrýva len meter pod povrchom Marsu v systéme kaňonov, ktoré sa tiahnu červenou planétou.

23.12.2021 20:00
debata

Oblasť bohatá na vodu v oblasti Valles Mariners je veľká asi ako Holandsko, tvrdia vedci. Miesta s vodou pod povrchom sa prekrývajú s hlbokými údoliami Candor Chasma, tedy lokalitou, ktorá je súčasťou kaňonového systému Valles Mariners.

Valles Marineris je najväčší známy systém kaňonov v Slnečnej sústave nachádzajúci sa na Marse. Vedci dúfajú, že voda je vo forme ľadu.

Vodu, ktorá sa skryje pod povrchom Marsu, našiel neutrónový teleskop FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) na satelite TGO, ktorý z obežnej dráhy planéty mapuje vodík – teda známku možnej prítomnosti vody – na marsovskom povrchu aj pod ním.

dragon ISS Čítajte aj Vianočné darčeky dorazili na ISS. Kozmonauti dostali aj prášok na pranie

Hoci je známe, že na Marse existuje voda, väčšina sa nachádza v chladných polárnych oblastiach planéty ako ľad, teda nie v kvapalnej forme. Ľad sa nenachádza na povrchu, pretože teploty tu nie sú dostatočne nízke, aby bol stabilný.

Vo vnútri planéty tak môžu byť väčšie zásoby vody, než sme si mysleli, podotýka Európska kozmická agentúra (ESA) vo svojej správe.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

„S TGO sa môžeme pozrieť až jeden meter pod túto prašnú vrstvu a vidieť, čo sa skutočne deje pod povrchom Marsu – a predovšetkým lokalizovať na vodu bohaté ‚oázy‘, ktoré nebolo možné zistiť predchádzajúcimi prístrojmi,“ poznamenal hlavný autor štúdie Igor Mitrofanov z Ústavu pre výskum vesmíru Ruskej akadémie vied v Moskve.

„FREND odhalil oblasť s neobvykle veľkým množstvom vodíka v kolosálnom systéme kaňonov Valles Marineris. Za predpokladu, že vodík, ktorý vidíme, je viazaný na molekuly vody, zdá sa, že až 40 percent materiálu tesne pod povrchom v tejto oblasti tvorí voda,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #mars #ExoMars #červená planéta