Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver - korekciu svojej trajektórie

Špecialisti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vykonali prvý z troch plánovaných manévrov na korekciu trajektórie teleskopu Jamesa Webba, ktorý v sobotu vypustili na obežnú dráhu.

26.12.2021 09:21
51171849867 16bb28fc53 b Foto:
James Webb Space Telescope
debata (34)

Uvádza sa to vo vyhlásení NASA zverejnenom v nedeľu.Táto korekcia trvala 65 minút. NASA uviedla, že tento manéver pomohol „zarovnať trajektóriu teleskopu“ smerom k druhému Lagrangeovmu bodu vzdialenému od Zeme približne 1,5 milióna kilometrov. Očakáva sa, že cesta do spomínaného bodu potrvá približne štyri týždne.

Teleskop Jamesa Webba vyniesla na obežnú dráhu nosná rakety Ariana 5. Štart sa uskutočnil v sobotu z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

Teleskop je spoločným projektom NASA, Európskej vesmírnej agentúry a Kanadskej vesmírnej agentúry.

Teleskop má zrkadlo s priemerom 6,5 metra najväčšie, aké kedy bolo vypustené na obežnú dráhu. S jeho pomocou bude možné študovať najstaršie hviezdy a galaxie vo vesmíre, ktoré vznikli po tzv. veľkom tresku, a hľadať potenciálne obývateľné planéty. Jeho konštrukčná životnosť je desať rokov.

Tímom z NASA v nedeľu k úspechu misie zablahoželali prezident USA Joe Biden i viceprezidentka Kamala Harrisová. Úspech vyzdvihol aj americký podnikateľ Elon Musk, ktorý je zakladateľom spoločností Tesla a SpaceX.

Teleskop je pomenovaný po druhom riaditeľovi NASA Jamesovi E. Webbovi.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #teleskop #teleskop Jamesa Webba