Čína sa sťažuje, že jej vesmírnej stanici hrozil stret so satelitmi Starlink

Čína sa u OSN sťažuje, že sa jej vesmírna stanica Tchien-kung (Nebeský palác) musela tento rok dvakrát vyhnúť stretu so satelitmi siete Starlink amerického miliardára Elona Muska. Na sťažnosť, ktorú Peking v decembri podal na príslušnú agentúru OSN, dnes upozornil server BBC News.

28.12.2021 08:11
starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Spoločnosť SpaceX, ktorá satelity vypúšťa, správu nekomentovala. Podľa Pekingu kolízia medzi stanicou a satelitmi zo siete Starlink hrozila tento rok dvakrát – 1. júla a 21. októbra. Čína tvrdí, že jej stanica z bezpečnostných a preventívnych dôvodov vykonala manéver, aby sa vyhla riziku stretu.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

Po zverejnení informácie čelí Elon Musk a jeho spoločnosti útokom na čínskych sociálnych sieťach. Niektorí používatelia označili Muskove satelity za „vesmírny odpad“, ďalší sa potom domnievajú, že sa jedná o americké kozmické zbrane.

Odborníci dlhodobo varujú pred nebezpečenstvom stretov vo vesmíre a vyzývajú vlády k väčšiemu zdieľaniu informácií. Na obežnej dráhe je podľa niektorých odhadov vyše 30-tisíc satelitov a ďalších umelých telies, z ktorých niektoré sú už nefunkčné.

james webb teleskop Čítajte aj Webbov teleskop bude skúmať históriu vesmíru aj pátrať po možnom živote

Hlavným cieľom projektu Starlink je dostupnejší vysokorýchlostný prístup k internetu po celom svete, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach. Spoločnosť pôvodne počítala s 1440 satelitmi, ale už získala súhlas pre 12 000 aparátov a dokonca uvažuje o neskoršom rozšírení siete využívajúcej až 30 000 družíc. V súčasnosti je vo vesmíre zhruba 2000 satelitov patriacich do tejto siete.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #satelit #vesmírna stanica #Elon Musk #Tchien-kung #Starlink