NASA: Ďalekohľad Jamesa Webba úspešne vysunul poslednú časť hlavného zrkadla

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) úspešne vysunul v sobotu poslednú časť svojho veľkého pozláteného zrkadla.

09.01.2022 09:26
james webb telescope Foto:
debata (1)

„Posledné krídlo (zrkadla) je teraz vysunuté,“ uviedol na Twitteri Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s tým, že momentálne pracuje „na zaistení krídla na mieste, čo je niekoľkohodinový proces“.

Ďalekohľad musel byť v svojej nosnej rakete zložený, inak by sa do nej nezmestil. Postupné rozvinutie jeho slnečného štítu a poskladanie jeho jednotlivých častí je podľa NASA obzvlášť komplikovaný a zdĺhavý proces, ktorý prebieha už dva týždne.

Spomínané zaistenie poslednej časti zrkadla je posledný krok predtým, ako začnú vesmírni bádatelia kalibrovať vedecké inštrumenty a zarovnávať zrkadlá ďalekohľadu. Prvé snímky budú podľa NASA zverejnené v júni.

JWST v utorok plne rozvinul svoj päťvrstvový slnečný štít, ktorý sa skladá zo špeciálneho materiálu zvaného Kapton. Tento špeciálne vyrobený štít bude plniť úlohu slnečníka, aby samotný teleskop zostal v tieni a aby bol schopný zachytiť slabé infračervené signály zo vzdialených končín vesmíru.

james webb teleskop Čítajte aj NASA: Slnečný štít vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba je plne rozvinutý

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba je doteraz najväčší a najvýkonnejší vesmírny teleskop. Vesmír nebude pozorovať z nízkej obežnej dráhy Zeme, ale z takzvaného druhého Lagrangeovho bodu (Lagrange point L2), kde sa vyvažujú gravitačné sily Zeme a Slnka. Vďaka tomu môže ďalekohľad udržiavať stabilnú pozíciu a zachytávať veľmi slabé infračervené žiarenie. Odborníci tvrdia, že jeho špeciálne pozlátené zrkadlá dovidia až na prvé hviezdy a galaxie, ktoré vznikali pred 13,5 miliarda­mi rokov.

james webb teleskop let Čítajte aj NASA začala s napínaním slnečného štítu vesmírneho teleskopu Jamesa Webba
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #teleskop #teleskop Jamesa Webba