Mikroplasty vysoko v troposfére cestujú na veľké vzdialenosti

Mikroplasty sú všade - od najvyššej hory sveta Mount Everestu až po Mariánsku priekopu, najhlbšie známe podmorské údolie. Nachádzajú sa aj vysoko v troposfére, teda vrstve atmosféry najbližšie k zemskému povrchu, kde im rýchlosť vetra umožňuje cestovať na veľké vzdialenosti, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na závery novo zverejnenej štúdie.

15.01.2022 06:00
atmosféra vesmírny odpad mikroplasty Foto:
debata

Mikroplasty merajú menej ako päť milimetrov a pochádzajú z obalov, oblečenia či automobilov. Zachytené boli na zemi, vo vode i vo vzduchu blízko zeme. Vedci z francúzskeho Národného výskumného centra CNRS sa však vo svojom výskume zamerali na vzduch pri observatóriu na hore Pic du Midi v Pyrenejach vo výške 2877 metrov nad morom, ktoré je podľa AFP vďaka obmedzenému vplyvu zdrojov znečistenia považované za nedotknuté.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

Od júna do októbra 2017 tam testovali 10 000 kubických metrov vzduchu týždenne a zistili, že všetky vzorky obsahovali mikroplasty. Pomocou dát o počasí potom vypočítali trajektórie prúdenia vzduchu a prišli na to, že mikroplasty pochádzali z tak vzdialených miest, ako je sever Afriky alebo Severná Amerika.

Podľa Stevea Allena z kanadskej Dalhousieovej univerzity, ktorý je hlavným autorom štúdie, tieto častice boli schopné prekonať obrovské vzdialenosti, pretože sa dostali do veľkých výšok. „Akonáhle sa dostanú do troposféry, je to ako superrýchla diaľnica,“ povedal AFP Allen.

Výskum tiež upozornil, na zdroje mikroplastov v Stredozemnom mori alebo Atlantickom oceáne. „Morský zdroj je najzaujímavejší,“ uviedol Allen. Plasty, ktoré sa z oceánu dostávajú vysoko do vzduchu, podľa neho svedčia o tom, že sa nepotápajú raz a navždy, ale „pohybujú sa okolo v nekonečnom cykle“.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia

Hoci množstvo mikroplastov vo vzorkách z Pic du Midi nepredstavuje zdravotné riziko, spoluautorka štúdie Deonie Allenová upozorňuje, že častice sú dostatočne malé na to, aby ich človek mohol vdýchnuť. Ich prítomnosť v oblasti, ktorá je považovaná za chránenú pred zdrojmi znečistenia, by podľa nej mala byť dôvodom na zamyslenie. Poukazuje tiež na to, že likvidácia plastov ich prevozom do zahraničia je chybná stratégia. „Vráti sa vám späť,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #oblečenie #výskum #obaly #mikroplasty #zemský povrch