Musk verí, že sa jeho Starship dostane na obežnú dráhu Zeme ešte tento rok

Šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk povedal, že veľká vesmírna loď Starship, ktorá by podľa jeho vízie mala slúžiť k cestám na Mesiac či dokonca na Mars, zrejme prvýkrát vzlietne na obežnú dráhu Zeme v tomto roku.

28.02.2022 07:48
starship Foto:
debata

Zahraničné agentúry však poznamenávajú, že neoznámil žiadne nové vesmírne projekty a neuviedol ani presný dátum, kedy sa Starship pokúsi o pokorenie hranice vesmíru.

Miliardár uznal, že firma teraz čelí určitým technickým problémom. Tie sa týkajú najmä motorov Raptor 2 poháňajúcich raketu Super Heavy, ktorá by mala vyniesť Starship do vesmíru. Motory sa podľa neho stretávajú s problémami s chladením, kvôli silnej žiare sa pri prevádzke tavia časti spaľovacej komory.

james webb telescope Čítajte aj NASA zverejnila prvé snímky z Webbovho ďalekohľadu. Urobil si aj "selfie"

SpaceX je však podľa Muska veľmi blízko k vyriešeniu týchto komplikácií a už v marci chce zvýšiť kapacitu výroby motorov na sedem až osem týždenne. Do konca roka plánuje vyrábať jednu loď Starship a jednu nosnú raketu Super Heavy mesačne.

„V tejto chvíli mám veľkú dôveru v to, že sa tento rok dostaneme (so Starship) na obežnú dráhu,“ povedal miliardár Musk, ktorý je okrem iného šéfom automobilky Tesla. Jedinou väčšou novinkou, ktorú oznámil, bolo plánované vytvorenie odpaľovacej rampy pre Starship v Kennedyho vesmírnom stredisku na myse Canaveral na Floride.

Stredisko SpaceX pri osade Boca Chica totiž ešte nedostalo povolenie na vesmírne štarty od Federálneho úradu pre letectvo (FAA), ktoré musia posúdiť dopady zariadenia na životné prostredie. Neďaleko základy sa totiž nachádza prírodná rezervácia. FAA zverejní koncom februára svoje predbežné stanovisko, v ktorom však môže dôjsť k názoru, že bude potrebné vypracovať podrobnú štúdiu možných vplyvov. Jej dokončenie by mohlo trvať aj niekoľko rokov a často sa okolo podobných konaní vedú právne spory, poznamenala agentúra Reuters.

astronaut Čítajte aj ESA: Po prvom výberovom kole 1361 Európanov stále sníva o povolaní astronauta

„Ohľadom toho, či dostaneme toto povolenie, som optimista,“ povedal Musk. SpaceX sa však aj tak pripravuje na to, že Starship bude štartovať z Floridy a zo Starbase sa stane iba stredisko pre vývoj a výskum.

SpaceX vykonala niekoľko testov Starship, z ktorých ich niekoľko skončilo explóziou lode pri pristátí. Pred deviatimi mesiacmi plavidlo však úspešne pristálo po tom, čo vyletelo do výšky asi desiatich kilometrov.

Loď Starship si vybrala americká vesmírna agentúra NASA ako prostriedok, pomocou ktorého sa dostanú astronauti na povrch Mesiaca v rámci misie Artemis. Starship by sa podľa plánu mala dostať na obežnú dráhu, kde ju niekoľko ďalších vesmírnych lodí postupne naplní palivom. Starship sa potom presunie na obežnú dráhu Mesiaca, kde do nej vstúpia astronauti z lode Orion, ktorú vyvíja NASA. Na palube lode Starship zostúpia na povrch Mesiaca, kde budú niekoľko dní a následne sa vrátia späť do Orionu, v ktorom zamieria na Zem.

proximac Čítajte aj Astronómovia objavili dôkazy o dosiaľ neznámej planéte

Starship je tiež hlavnou súčasťou Muskových plánov na kolonizáciu Marsu. Vesmírna loď aj raketa Super Heavy by mali byť znovu použiteľné, čím sa podľa plánu SpaceX podarí dostať náklady na jeden vesmírny let pod desať miliónov dolárov. Na kolonizáciu Marsu totiž budú podľa Muska potrebné stovky letov. Možnosť kolonizácie Marsu je podľa miliardára nutná vzhľadom na hrozby, ktorým teraz čelí naša planéta.

„Starship bude schopná dostať milióny ton na povrch Marsu a vytvoriť tam autonómne mesto,“ povedal Musk. „Myslím, že by sme to mali urobiť čo najskôr,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #mesiac #Elon Musk #Starship