Pred rokom pristálo na Marse robotické prieskumné vozidlo Perseverance

Program Perseverance (Vytrvalosť) americkej vesmírnej agentúry NASA zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného života na Marse.

18.02.2022 06:00
perseverance Foto:
Rover Perseverance.
debata

Robotické vozítko Perseverance odštartovalo 30. júla 2020 na svoju misiu k Marsu z floridského Mysu Canaveral na palube rakety Atlas V. Na Marse pristálo pred rokom, 18. februára 2021, podľa NASA je to jej zatiaľ najväčšie a najsofistikova­nejšie vozítko pre prieskum červenej planéty.

Šesťkolesový rover Perseverance má podobné rozmery ako osobný automobil. Váži asi 1025 kilogramov a je asitri metre dlhý, 2,7 metra široký a 2,2 metra vysoký. Jeho robotická paža je dlhá 2,1 metra.

Vozítko je vybavené niekoľkými prístrojmi, spektrometrom, ultrafialovým laserom, radarom alebo kamerovými systémami, ktorými je možné na diaľku analyzovať povrch planéty. S využitím niektorých z nich sa počíta aj pre prípadné budúce ľudské výpravy na Mars. Kamerový systém má 23 súčastí ak výbave patria aj dva mikrofóny. Jeho cena je odhadnutá na 2,8 miliardy dolárov, cena zvyšku projektu je odhadnutá na 1,8 miliardy dolárov.

Na Marse pristálo vozítko v kráteri pomenovanom Jazero, kde sa pred 3,5 miliardami rokov nachádzala voda a kde sa podľa vedcov môžu nachádzať známky života mikróbov. K úlohám automatického výskumníka patrí tiež charakterizovať klímu a geológiu planéty a zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Cieľom expedície je taktiež pripraviť cestu pre výpravu ľudí na Mars. Misia, ktorá je riadená z Laboratória tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadene, by mala pravdepodobne trvať jeden marťanský rok, čo je v prepočte na pozemské dni približne 687 pozemských dní.

james webb telescope Čítajte aj NASA zverejnila prvé snímky z Webbovho ďalekohľadu. Urobil si aj "selfie"

Hneď po pristátí zaobstaralo vozítko prvé fotografie z pristátia, o mesiac neskôr zvuky Perseverance pri jazde po povrchu Marsu a v apríli napríklad vyrobilo vozítko na Marse kyslík – bolo to prvýkrát, čo sa niečo podobné podarilo na inej planéte ako na Zemi. NASA vlani v septembri potvrdila, že sa vozidlu Perseverance podarilo úspešne odobrať prvú vzorku materiálu z povrchu Marsu.

Asi najzaujímavejšou súčasťou vozítka je malá robotická helikoptéra Ingenuity, ktorej sa vlani 19. apríla podarilo vzlietnuť a pristáť na povrchu Marsu – išlo o prvý kontrolovaný let motorizovaného stroja na povrchu cudzieho vesmírneho telesa. Potom nasledovali ďalšie lety.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #vozítko #Perseverance