ESA: Spustenie európsko-ruskej misie na Mars je tento rok veľmi nepravdepodobné

Spustenie misie, na ktorej sa spoločne podieľajú Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruský Roskosmos s cieľom pátrať po stopách života na Marse, je tento rok "veľmi nepravdepodobné" pre sankcie za inváziu Moskvy na Ukrajinu.

01.03.2022 18:15
Exo Mars rover pillars Foto:
debata

V utorok to oznámila samotná ESA, informovala agentúra AFP. Rusko-európsku misiu na Mars, ktorá bola pôvodne plánovaná na rok 2020, odložili z dôvodu technických problémov a globálnej pandémie koronavírusu.

V rámci misie ExoMars sa má dopraviť na Mars prieskumné robotické vozidlo (rover) Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom, schopné pátrať po známkach života na tejto planéte.

V januári ESA vyhlásila, že začiatok druhej časti misie je naplánovaný na september, pričom Rusko poskytne nosnú raketu, zostupový modul a pristávaciu platformu.

Avšak po tom, čo Rusko minulý týždeň šokovalo svet inváziou na Ukrajinu a Európska únia zareagovala masívnym balíkom sankcií voči Moskve, ESA uviedla, že pre „sankcie a širší kontext je spustenie (misie) v roku 2022 veľmi nepravdepodobné“.

„Plne implementujeme sankcie uvalené na Rusko našimi členskými štátmi,“ uviedla ESA vo vyhlásení, v ktorom vyjadrila poľutovanie nad ľudskými obeťami a tragickými následkami vojny na Ukrajine.

ESA tiež uviedla, že vzala na vedomie víkendové rozhodnutie Roskosmosu pozastaviť z dôvodu sankcií EÚ štarty a stiahnuť svojich pracovníkov z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

Ako píše AFP, invázia na Ukrajinu a následné sankcie Západu vyvolali otáznik nad spoločnými vesmírnymi programami s Ruskom, najmä pokiaľ ide o Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), kde astronauti a kozmonauti pracujú bok po boku.

Po tom, čo Moskva v súvislosti s americkými sankciami nastolila možnosť stiahnutia sa z ISS, americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok uviedol, že skúma spôsoby, ako udržať vesmírnu stanicu na obežnej dráhe bez ruskej pomoci.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #misia #ESA #Roskosmos #vojna na Ukrajine