ESA pre konflikt na Ukrajine pozastavuje rusko-európsku misiu na Mars

Európska vesmírna agentúra (ESA) vo štvrtok oznámila, že pozastavuje rusko-európsku misiu ExoMars, ktorá má na Mars dopraviť prieskumné vozidlo.

17.03.2022 17:34
Exo Mars pillars Foto:
debata

Dôvodom je vojna na Ukrajine a súvisiace sankcie zavedené voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a oficiálnej webovej stránky ESA.

Rada ESA na stretnutí v Paríži v dňoch 16. 17. marca posúdila situáciu, ktorá nastala z dôvodov vojny na Ukrajine. Rozhodla, že v súčasnosti nie je možné pokračovať v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos na misii ExoMars.

Kyberútok / počítač / Čítajte aj Vojna na Ukrajine pokračuje aj v kybernetickom priestore. Obe strany varujú pred útokmi

ESA vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke vo štvrtok odsúdila „ľudské obete a tragické následky“ agresie voči Ukrajine. Takisto súhlasí so sankciami zavedenými voči Rusku, hoci si uvedomuje, že môžu mať vplyv na vedecký výskum vesmíru.

Generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin označil v reakcii rozhodnutie ESA za „veľmi trpké pre všetkých nadšencov vesmíru“. Vo vyjadrení na sociálnej sieti podľa AFP dodal, že Rusko „uskutoční túto výskumnú expedíciu samo“.

Kaspersky Lab Unava z ochrany sukromia ilustracny obrazok Čítajte aj Nemecký úrad varuje pred používaním ruského antivírusového programu Kaspersky

ExoMars má na Mars dopraviť prieskumné robotické vozidlo (rover) Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom, schopné pátrať po známkach života na tejto planéte.

ESA v januári oznámila, že začiatok druhej časti misie je naplánovaný na september. Rusko malo poskytnúť nosnú raketu, zostupový modul a pristávaciu platformu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ESA #Roskosmos #misia na Mars #ExoMars