Ruskí kozmonauti prišli na ISS v žlto-modrých kombinézach

Traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v leteckých kombinézach žlto-modrej farby. V médiách sa preto objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky.

19.03.2022 14:03
debata (28)

Kozmonauti to však odmietli s tým, že išlo len o náhodu, informovala v sobotu agentúra AP. Trojicu Rusov dopravila na ISS v piatok večer kozmická loď Sojuz MS-21, ktorá približne tri hodiny predtým vzlietla z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Išlo o prvý štart ruskej vesmírnej lode bol prvým od 24. februára, keď Kremeľ začal vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vojna spôsobila zrušenie štartov viacerých kozmických lodí a rušenie súvisiacich kontraktov.

čierna diera Čítajte aj Astronómovia upierajú pozornosť k možnej zrážke čiernych dier

Doterajšiu posádku ISS zloženú z dvoch Rusov, štyroch Američanov a jedného nemeckého astronauta posilnili v piatok traja noví ruskí kozmonauti: Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov.

Trojica novopríchodzích kozmonautov sa podľa denníka The Guardian zrejme krátko pred vstupom do priestorov ISS prezliekla do žltých letových kombinéz s modrými prvkami. Krátko pred spojením Sojuzu s ISS bolo pritom na videu vidno Artemijeva oblečeného v modrej kombinéze. Vyvolalo to dohady, že si zámerne vybrali kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky, čo však samotní kozmonauti popreli.

kocur stepan Čítajte aj Ako sa ukrajinský kocúr s miliónom fanúšikov dostal do bezpečia vo Francúzsku

Oleg Artemijev dostal počas rozhovoru so svojimi rodinnými príslušníkmi, ktorý absolvoval z ISS, otázku týkajúcu sa farby kombinéz. Odpovedal, že každý člen posádky si sám vybral, do akej kombinézy sa oblečie.

„Bolo to na nás, aby sme si vybrali farbu. Mali sme pritom veľkú zásobu žltého materiálu, takže sme ho potrebovali použiť. Preto sme si museli obliecť žltú (kombinézu),“ povedal Artemijev, ktorého citoval The Guardian.

Americký astronaut Mark Vande Hei sa spolu s dvomi ruskými kozmonautmi 30. marca na palube Sojuzu vráti späť na Zem. V apríli potom dorazia na ISS traja astronauti NASA a jeden taliansky kozmonaut.

asteroid Čítajte aj Vedci vypočítali dráhu asteroidu ešte predtým, ako narazil do Zeme
28 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #vojna na Ukrajine #ruskí kozmonauti