Raketu, ktorá má znovu vyniesť astronautov k Mesiacu, čaká posledná séria testov

Novú raketu SLS (Space Launch System), ktorá má začať ďalšiu éru vesmírnych ciest k Mesiacu, čaká posledná séria testov pred prvým skúšobným letom.

25.03.2022 08:00
Mobile Launcher Move to Pad Foto:
debata

Absolvuje ich na odpaľovacej rampe Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, kam gigantický stroj s váhou takmer 2¤600 ton z hangára putoval viac ako desať hodín. Podľa plánu americkej vesmírnej agentúry NASA by prví astronauti mohli vstúpiť na povrch Mesiaca v roku 2025.

dragon ISS Čítajte aj Roskosmos bude nové zmluvy so zahraničím uzatvárať iba v rubľoch

Samotný prevoz rakety SLS, ktorá je vyššia ako Socha slobody, bol veľmi náročnou operáciou. Trasu od hangára k rampe dlhú 6,5 kilometra absolvovala raketa veľmi pomalým tempom, celkovo cesta trvala desať hodín a 28 minút a celý čas ju mohli ľudia sledovať v priamom prenose. Raketa SLS teraz bude na rampe 39B čakať do začiatku apríla na sériu predletových testov.

Práve zo štartovacieho komplexu 39 začali pred viac ako polstoročím štartovať vesmírne misie Apollo, ktoré vyniesli prvých astronautov na Mesiac. Z rovnakého miesta vyrazí do vesmíru misia Artemis, vďaka ktorej sa majú ľudia na povrch Mesiaca vrátiť. Cieľom tentoraz bude stavba trvalej základne na povrchu Mesiaca, ktorá má byť prvým krokom k pilotovaným letom k Marsu. Prvý let rakety SLS s loďou Orion bez posádky by sa mohol uskutočniť už v máji. Ďalšia misia Artemis II má letieť s posádkou a po oblete Mesiaca sa vrátiť k Zemi, cieľom misie Artemis III potom už bude povrch Mesiaca.

Exo Mars pillars Čítajte aj ESA pre konflikt na Ukrajine pozastavuje rusko-európsku misiu na Mars

Vôbec prvýkrát by na Mesiaci mala stáť žena. „Dámy a páni, najsilnejšia raketa na svete stojí pred vami,“ komentoval vo štvrtok prvú cestu stroja k rampe riaditeľ NASA Bill Nelson, podľa ktorého sa týmto okamihom začína nová éra prieskumu vesmíru. Priamo na mieste manéver sledoval aj bývalý astronaut Tom Stafford, ktorý v roku 1969 ako veliteľ misie Apollo 10 Mesiac obletel.

debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #mesiac #NASA #testy #skúšobný let