Roskosmos bude nové zmluvy so zahraničím uzatvárať iba v rubľoch

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos bude nové zmluvy so zahraničnými partnermi uzatvárať výhradne v rubľoch.

23.03.2022 20:33
debata (24)

Podľa tlačovej agentúry TASS to oznámil šéf Roskozmosu Dmitrij Rogozin. Urobil tiež potom, čo dnes prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko za plyn určený pre Európu už nebude brať eurá ani doláre, ale iba ruble.

„Teraz keď to začalo v celej krajine, budeme aj my odteraz všetky externé zmluvy uzatvárať v rubľoch,“ povedal Rogozin. Neupresnil, o aké zmluvy konkrétne pôjde.

Putin dnes nariadil štátnemu plynárenskému gigantu Gazpromu, aby obchody s vybranými krajinami vykonával v rubľoch. Opatrenie sa podľa neho týka krajín, ktoré Moskva nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie, teda aj Spojených štátov, Británie a ďalších európskych krajín. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že ruská požiadavka predstavuje porušenie zmluvy.

Podľa niektorých analytikov je dôvodom opatrenia pravdepodobne snaha podporiť rubeľ a znížiť závislosť Ruska na západnej finančnej infraštruktúre. Denník The Wall Street Journal uviedol, že nie je jasné, ako by Rusko mohlo veľkých zákazníkov prinútiť k zmene. Získavanie rubľov by pre západné podniky mohlo byť v čase protiruských sankcií ťažké, upozornil denník.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Roskosmos #vojna na Ukrajine #ruble