ESA zverejnila doteraz najdetailnejšiu snímku Slnka

Vesmírna sonda Solar Orbiter vyhotovila na polceste medzi Zemou a Slnkom dosiaľ najdetailnejšie snímky našej najbližšej hviezdy.

28.03.2022 13:06
slnko Foto:
debata

Predmetná snímka, ktorá bola vyhotovená vo vzdialenosti 75 miliónov kilometrov od Slnka, pochádza z ďalekohľadu EUI (Extreme Ultraviolet Imager). Výsledná fotografia zachytáva celé Slnko spolu s jeho plazmovou atmosférou – korónou – v doposiaľ najvyššom rozlíšení.

Obraz je poskladaný z 25 jednotlivých snímok, vyhotovených 7. marca počas štyroch hodín. Nasnímanie každej oblasti slnka totiž trvalo zhruba desať minút. Obraz má rozlíšenie 9148 × 9112 pixelov, čo je dokopy viac ako 83 miliónov pixelov. Fotografia sa dá stiahnuť na webe esa.int.

Sonda medzičasom dosiahla ďalší rekord, keď sa 26. marca priblížila k Slnku na dosiaľ najkratšiu vzdialenosť – 48 miliónov kilometrov. Momentálne sa nachádza v obežnej dráhe Merkúru a vyhotovuje ďalšie, ešte detailnejšie snímky Slnka. Zároveň zbiera údaje o slnečnom vetre a iných javoch.

Solar Orbiter odštartovala v roku 2020 a v rámci svojej cesty k stredu našej slnečnej sústavy vlani v novembri opäť preletela okolo Zeme. Ako vtedy priblížil Aleš Kučera z Astronomického ústavu SAV, tento prelet bol „naplánovaný preto, aby sonda zmenila dráhu a rýchlosť voči Slnku a dostala sa tak na obežnú dráhu bližšie k Slnku. Bežne sa takáto ‚gravitačná asistencia‘ využíva pri sondách v slnečnej sústave a použila sa aj pri sondách Voyager I a II (prelet okolo Jupitera a Saturna).“

Solar Orbiter sa počas svojej plánovanej sedemročnej misie zaoberá „centrálnym problémom heliofyziky: ako Slnko vytvára a riadi neustále sa meniace vesmírne prostredie v slnečnej sústave“, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #ESA #Solar orbiter #snímky