Velenie na ISS hladko prešlo od Ruska Američanom, napriek napätiu "dolu"

Ruský kozmonaut Anton Škaplerov v utorok hladko odovzdal velenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) americkému astronautovi Thomasovi Marshburnovi, aj keď medzi Ruskom a Západom vládne maximálne napätie spôsobené vojnou na Ukrajine.

29.03.2022 19:13
dragon ISS Foto:
debata

Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Medzi Ruskom a Západom vládne maximálne napätie spôsobené vojnou na Ukrajine, pripomína DPA. Odchádzajúci veliteľ Škaplerov odovzdal velenie ISS Marshburnovi na slávnosti, na ktorej sa zúčastnili všetci členovia posádky prítomní na ISS. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to naživo zachytil na videozázname.

Aj keď majú ľudia na Zemi „problémy“, ISS zostáva „symbolom spolupráce“, povedal Škaplerov v krátkom prejave. Marshburn sa mu poďakoval a uviedol, že byť veliteľom ISS je preňho „česť a výsada“.

Škaplerov sa má na Zem vrátiť v stredu na palube ruskej vesmírnej kapsuly Sojuz spolu s kozmonautom Piotrom Dubrovom a americkým astronautom Markom Vande Heiom.

apophis Čítajte aj Astronómovia analyzovali asteroid Apophis. Ohrozí život na Zemi?

Špekulácie, že Vande Hei sa možno nevráti na Zem ruskou vesmírnou loďou práve pre napätie medzi oboma krajinami, ruská aj americká strana rázne popreli.

Marshburn pricestoval na ISS vlani v novembri so svojimi americkými kolegami Rajom Charim a Kaylou Barronovou a s nemeckým astronautom Matthiasom Maurerom.

slnko Čítajte aj ESA zverejnila doteraz najdetailnejšiu snímku Slnka
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #vesmírna stanica #posádka ISS