ESA kvôli Ukrajine zastavuje spoluprácu s Roskosmosom v ďalších projektoch

Európska vesmírna agentúra (ESA) sa rozhodla kvôli ruskej agresii na Ukrajine zastaviť spoluprácu s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos v ďalších plánovaných projektoch. Ide o programy spojené s výskumom Mesiaca, informovala dnes ESA na svojom webe.

13.04.2022 18:55
ESA Foto:
debata (6)

„Po ruskej agresii proti Ukrajine inicioval generálny riaditeľ ESA podrobné preskúmanie všetkých aktivít, ktoré sú v súčasnosti vykonávané v spolupráci s Ruskom a Ukrajinou. Cieľom je určiť možné dôsledky tohto nového geopolitického kontextu pre programy a činnosti ESA a vytvoriť pre Európu odolnejšiu a robustnejšiu vesmírnu infraštruktúru,“ oznámila európska agentúra na internete.

ESA sa kvôli vpádu ruských síl na Ukrajinu a v súvislosti s medzinárodnými sankciami uvalenými na Rusko už v polovici marca rozhodla zrušiť na tento rok plánovaný štart v rámci programu ExoMars. Pri ňom mala vyslať na Mars prieskumné vozítko pátrajúce po možných stopách minulého života na červenej planéte.

Dnes sa Európska kozmická agentúra rozhodla ukončiť spoluprácu s Ruskom aj v projektoch Luna-25, Luna-26 a Luna-27. ESA v tejto súvislosti uviedla, že sa jej už podarilo zaistiť možnosť iného letu spoločne s misiou NASA Commercial Lunar Payload Services v rámci výskumu možného využitia nerastných surovín na Mesiaci, čo bolo pôvodne plánované pre program Luna-27.

Agentúra tiež oznámila, že u „komerčného poskytovateľa služieb“ sa už dojednáva alternatívna letová príležitosť na testovanie navigačnej kamery ESA známej ako PILOT-D. S tým sa pôvodne počítalo v rámci programu Luna-25.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #vedci #výskum #ESA #Roskosmos #vojna na Ukrajine #vesmírny projekt