Astronómovia zmerali doposiaľ najväčšiu kométu, jej jadro má dĺžku 130 kilometrov

Astronómovia s pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu zmerali doteraz najväčšiu známu kométu, ktorej jadro má dĺžku vyše 130 kilometrov.

14.04.2022 13:09
kometa Foto:
debata (2)

Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Kométu Bernardinelli-Bernstein, známu aj pod číselným označením C/2014 UN271, vedci objavili už v roku 2010, až teraz ale dokázali vypočítať veľkosť telesa pohybujúceho sa na okraji Slnečnej sústavy. Je zhruba päťdesiatkrát väčšia ako väčšina ďalších známych komét.

Obria kométa sa pohybuje rýchlosťou viac ako 35 000 kilometrov za hodinu, pre Zem ale nepredstavuje žiadne ohrozenie. K Slnku sa nepriblíži viac ako na vzdialenosť asi 1,5 miliardy kilometrov, čo je o niečo viac ako vzdialenosť, ktorú delí Slnko od Saturnu, a stane sa tak až v roku 2031.

„Vždy sme tušili, že táto kométa bude veľká, pretože je veľmi jasná, hoci sa pohybuje v takej veľkej vzdialenosti. Teraz sme to potvrdili,“ citoval denník The Times astronóma Davida Jewitta z Kalifornskej univerzity.

Foto: nasa.gov
kometax

Kométa Bernardinelli-Bernstein zrejme pochádza z takzvaného Oortovho oblaku. To je mračno asi bilióna dlhoperiodických komét, ktoré sa nachádzajú asi vo vzdialenosti 7500 až 15 000 miliárd kilometrov od Slnka, a je tak zrejme najvrchnejšou vrstvou Slnečnej sústavy. Kométa sa pohybuje na eliptickej dráhe a jeden obeh okolo Slnka jej trvá tri milióny rokov. V jej najvzdialenejšom bode je asi pol svetleného roku od Slnka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Kométa #astronómovia #Hubbleov teleskop