Rover Perseverance natočil video s marsovským zatmením Slnka

Robotické vozítko Perseverance americkej vesmírnej agentúry NASA natočilo a poslalo na Zem marsovské "zatmenie Slnka". Na svojom webe o tom informovalo Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktoré má v NASA program Perseverance na starosti.

21.04.2022 07:52
debata

Na snímke, ktorá trvá 40 sekúnd, je zachytený prechod väčšieho z dvoch mesiacov červenej planéty, Phobosu, cez slnečný kotúč. Podľa JPL automatický prieskumník záber zaobstaral pomocou „kamery novej generácie“ Mastcam-Z už 2. apríla, teda v 397. marsovský deň (408. pozemský deň) svojej misie na susednej planéte.

„Zatmenie“ na Marse prebieha podstatne kratší čas, než trvá tento úkaz typicky na Zemi, a Slnko pri ňom nie je zatienené úplne. Phobos je totiž 157-krát menší ako Mesiac.

„Tieto pozorovania môžu vedcom pomôcť lepšie porozumieť obežnej dráhe Phobosu a tomu, ako jeho gravitácia pôsobí na povrch Marsu, čo nakoniec utvára kôru a plášť červenej planéty,“ vysvetlila JPL význam uvedeného videa.

Fotografie zatmenia Slnka na Marse zaobstarala už v roku 2004 dvojica robotických vozítok NASA Spirit a Opportunity a neskôr v tom pokračoval ďalší rover Curiosity. Ale Perseverance poskytol doposiaľ najviac priblížené video prechodu Phobosu cez kotúč hviezdy našej planetárnej sústavy. Navyše s doposiaľ najvyššou snímkovou frekvenciou.

Perseverancia pristál na Marse vlani 18. februára v kráteri Jazero. Podľa presvedčenia vedcov sa tam pred 3,5 miliardami rokov nachádzala voda, a práve preto by sa tam mohli uchovať stopy prípadného niekdajšieho života. Cieľom misie je totiž predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného života na Marse.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #mars #NASA #zatmenie slnka #JPL #Perseverance