Vedci sa chystajú vysielať nový odkaz pre mimozemské civilizácie

Medzinárodný tím vedcov zostavil nový odkaz, ktorý by sa mal vysielať do najvzdialenejších kútov našej galaxie s nádejou, že by ho mohli zachytiť potenciálne inteligentné mimozemské civilizácie.

01.05.2022 06:00
mimozemstania Foto:
debata (4)

Pre zvedavých mimozemšťanov chcú ponúknuť kódovaný záznam, ktorý má obsahovať napríklad základné princípy matematiky a fyziky, informácie o ľudstve a tiež o Zemi v prípade, že by adresáti chceli na odkaz odpovedať. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Medzihviezdny list známy pod menom The Beacon in the Galaxy (Galaktický maják) zostavuje tím odborníkov pod vedením amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Šéf tímu Jonathan Jiang z Laboratória prúdového pohonu (JPL) hovorí, že binárny odkaz sa bude do jadra Mliečnej cesty vysielať z Allenovho teleskopu v Kalifornii a z čínskeho teleskopu FAST, ktorý disponuje anténou s priemerom 500 metrov. V prvotnej štúdii odborníci odporúčajú, aby odkaz zamieril do hustého hviezdneho prstenca blízko stredu našej galaxie, kde podľa nich existuje vysoká šanca existencie života.

perseverance 1 Čítajte aj Rover Perseverance natočil video s marsovským zatmením Slnka

Tento odkaz – ak niekedy skutočne opustí Zem – nebude prvý. Projekt The Beacon in the Galaxy voľne nadväzuje na posolstvo, ktoré do vesmíru odvysielalo observatórium v portorickom Arecibe v roku 1974. To zamierilo k zhluku hviezd, ktorý je od Zeme vzdialený asi 25 000 svetelných rokov, takže na miesto určenia bude putovať ešte veľmi dlho. Pokusy o medzihviezdnu komunikáciu majú nejasný výsledok. Šanca, že nejaká inteligentná civilizácia odkaz zachytí, sú extrémne nízke, a aj keby sa kontakt podaril, môže byť vytvorenie fungujúceho komunikačného kanála veľmi ťažké, pretože odpoveď sa bude späť dostávať desiatky tisíc rokov. Môže sa tiež ukázať, že mimozemšťania kódu nebudú schopní porozumieť.

Ostatne Frank Drake, ktorý zostavil depešu vysielanú z Areciba, v rámci testu zaslal jej obsah svojim vedeckým kolegom, medzi ktorými boli aj laureáti Nobelovej ceny, a nikto z nich ju vtedy nerozlúštil. Existujú ale aj ďalšie obavy. Pred viac ako desiatimi rokmi profesor Stephen Hawking varoval, že ľudstvo by malo s pokusmi o vysielanie do vesmíru prestať, aby nepritiahlo nevítanú pozornosť. „Ak nás navštívia mimozemšťania, môže byť výsledok podobný tomu, keď Kolumbus pristál v Amerike – pre domorodých Indiánov to nedopadlo dobre,“ povedal v dokumente stanice Discovery Channel.

Podľa doktora Jianga a jeho kolegov je ale pravdepodobné, že keď bude nejaká civilizácia schopná komunikovať na také vzdialenosti, potom zrejme bude poznať aj hodnotu mieru a spolupráce. „Domnievame sa, že vedecký pokrok, ktorý by sme dosiahli v prípade, že by sme boli schopní komunikáciu nadviazať, by ďaleko prevážil možné obavy,“ napísal Jiangov vedecký tím.

mys Čítajte aj Výskum myší z ISS môže objasniť tvorbu obličkových kameňov u astronautov

„Môj názor je, že celkové riziko alebo možný prospech, ktorý z takého odkazu môže vzísť, sú v oboch prípadoch veľmi malé. Je pre nás lepšie a bezpečnejšie sa do vesmíru vydať a možno raz s trochou šťastia nájsť susedov,“ hovorí Anders Sandberg, ktorý pôsobí v Inštitúte budúcnosti ľudstva pri Oxfordskej univerzite. Cenné ale podľa neho je hlavne to, čo sa ľudia naučia, keď budú premýšľať, ako s prípadným mimozemským životom komunikovať. „Možno by sme to mali považovať za tréning, ako môžu ľudia lepšie spolupracovať,“ dodáva.

4 debata chyba