Endeavour bol najmladší stroj americkej flotily raketoplánov

Americký raketoplán Endeavour, ktorý sa na svoju prvú púť do kozmu vydal 7. mája 1992, bol dve desiatky rokov najmladším členom americkej vesmírnej flotily.

06.05.2022 08:23
Endeavour Foto:
Endeavour.
debata

V nej nahradilo plavidlo pomenované po lodi, na ktorej James Cook vyrazil na svoju prvú objaviteľskú cestu, nešťastný Challenger, zničený pri katastrofe v roku 1986. Pôvodne sa síce uvažovalo o tom, že by NASA upravila pre lety do vesmíru prvý raketoplán Enterprise, používaný na testy v atmosfére, nakoniec ale postavili úplne nový kus.

Endeavour, v ktorého konštrukcii našlo uplatnenie mnnoho dielov, ktoré boli vyrobené ako náhradné pri stavbe lodí Discovery a Atlantis, sa do vesmíru vypravil celkom dvadsaťpäťkrát. Na svojej poslednej dvojtýždňovej ceste, na ktorú odštartoval 16. mája 2011, dokonca na svojej palube zviezol slávneho českého Krtka. Známu postavičku vzal na obežnú dráhu astronaut Andrew Feustel, ktorého manželka má české korene. A po návrate z kozmu potom americký výskumník pri návšteve Českej republiky daroval plyšového vesmírneho cestovateľa jeho autorovi Zdeňkovi Milerovi.

mys Čítajte aj Výskum myší z ISS môže objasniť tvorbu obličkových kameňov u astronautov

Po lete Endeavour definitívne zavŕšil éru amerických opakovane použiteľných kozmických lietadiel Atlantis, ktorý sa z úplne poslednej cesty raketoplánu vrátil 31. júla 2011. Po konci ich kariéry sa o vesmírne stroje podelili rôzne múzeá. Endeavour sa najprv v septembri 2012 zviezol na chrbte špeciálne upraveného Boeingu 747 na losangeleské letisko, aby o mesiac neskôr po niekoľkodňovej pozemnej ceste dorazil do Kalifornského vedeckého strediska, kde je vystavený.

Dnes nesie meno Endeavour jedna z opakovane použiteľných kozmických lodí Crew Dragon spoločnosti SpaceX.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #raketoplán #Endeavour