Zatmenie Mesiaca? Uvidíte ho, ak si v pondelok privstanete

V pondelok 16. mája skoro ráno nastane zatmenie Mesiaca, ktoré bude čiastočne viditeľné aj zo Slovenska, a to počas svitania nízko nad juhozápadným obzorom.

15.05.2022 10:00
mesiac, zatmenie, zatmenie mesiaca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatmenie bude ako úplné pozorovateľné v západnej Európe, Atlantiku, zo severnej a južnej Ameriky a časti Pacifiku. Najlepšie podmienky budú v južnej Amerik. Vedci predpokladajú, že vzhľad úkazu bude výrazne ovplyvnený prachom zo sopky Tonga, ktorej mohutná erupcia nastala tento rok 15. januára v južnom Pacifiku.

dynamit Čítajte aj Dynamit priniesol "šialenému vedcovi" Alfredovi Nobelovi slávu i bohatstvo

Zatmenie Mesiaca vzniká pri prechode nášho kozmického suseda zemským tieňom. Teoreticky by k úkazu malo dôjsť zakaždým, keď je Mesiac v splne a nachádza sa v tom čase presne na opačnej strane oblohy ako Slnko. Do roka však nastane maximálne 5 mesačných zatmení (ak počítame aj nevýrazné polotieňové zatmenia), ale to je nesmierne vzácne: naposledy sa tak stalo v roku 1879 a znova až v roku 2132. Že k zatmeniu Mesiaca nedochádza pri každom splne, je spôsobené sklonom dráhy Mesiaca voči rovine zemskej dráhy. Táto odchýlka činí približne 5°, a pretože zemský tieň na oblohe pokrýva vo vzdialenosti Mesiaca kruhovú plochu s uhlovým priemerom len 1,5°, Mesiac zemský tieň častejšie minie a k žiadnemu zatmeniu nedôjde.

Typy mesačných zatmení. Foto: Zdroj: Tajomné zatmenia, Petr Horálek/FÚ v Opave
Vznik ZM Typy mesačných zatmení.

Pokiaľ je mesačný spln na oblohe od zemského tieňa menší ako jeho uhlový priemer, môžeme uvidieť polotieňové zatmenie. Keby v tom okamihu na privrátenej strane Mesiaca stál nejaký kozmonaut, zbadal by Slnko čiastočne zakryté tmavou Zemou. Polotienové zatmenie je očami viditeľné len v čase, keď sa Mesiac nachádza blízko zemského tieňa. Vyzerá to potom, akoby niekto mesačný spln z okraja začadil čiernym dymom. Výraznejšie je zatmenie čiastočné. Pri ňom sa mesačný kotúč nachádza sčasti ponorený v zemskom tieni. Práve to je prípad pondelkového zatmenia.

Pondelkový úkaz začne už o 3:32 SELČ očami nepozorovateľným polotieňovým zatmením. Zrakom si potemnenie Mesiaca všimneme až po 4. hodine, kedy sa začne zdať, ako by bol Mesiac z ľavého okraja trochu zadymený. V tom čase nájdeme nášho kozmického súputníka nízko nad juhozápadným obzorom a na opačnej strane oblohy už bude pozvoľna svitať. Potemnenie bude silnieť a o 4:28 SELČ začne čiastočné zatmenie Mesiaca.

Endeavour Čítajte aj Endeavour bol najmladší stroj americkej flotily raketoplánov

Mesiac však bude klesať k obzoru, takže farby v zemskom tieni si už nepovšimneme. Najviac z úkazu na česko-slovenskom území budú mať Západočesi.

Ďalšie zatmenie Mesiaca viditeľné z Česka a Slovenska nastane 28. októbra budúceho roka v neskorých večerných hodinách a bude tiež čiastočné. Úplného zatmenia Mesiaca viditeľného z Česka aj Slovenska sa totiž dočkáme až 7. septembra 2025.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #mesiac #zatmenie mesiaca #svitanie