Fermiho paradox: prečo sme ešte nenašli „mimozemšťanov“?

Pri dnes známej dĺžke existencie nášho vesmíru je tu zjavný nesúlad medzi veľmi vysokou pravdepodobnosťou, že sa v ňom už pred nami vyvinuli vyspelejšie civilizácie, a faktom, že sme po nich nenašli ani stopu.

22.05.2022 06:00
mimozemstan Foto:
Na otázku, prečo sme doteraz nenašli ani stopy po inej civilizácii vo vesmíre neexistuje jednoznačná odpoveď.
debata (8)

Otázkou, prečo sme ešte nenašli žiadnu inú civilizáciu, sa zaoberajú mnohí a odvolávajú sa na známy Fermiho paradox. Ten hovorí, že pri dnes známej dĺžke existencie nášho vesmíru je tu zjavný nesúlad medzi veľmi vysokou pravdepodobnosťou, že sa v ňom už pred nami vyvinuli vyspelejšie civilizácie, a faktom, že sa nielenže žiadna z nich s nami neskontaktovala, ale ani my sme po nich nedokázali objaviť žiadne stopy. Tými môže byť nielen rádiové vysielanie, ale aj rôzne astroinžinierske zásahy alebo relikty v podobe umelých sond.

Odpovedí na tento paradox je mnoho. Len Stephen Webb vo svojej knihe Where Is Everybody podáva 50 možných vedeckých riešení tohto paradoxu. Žiadne však nie je prakticky overiteľné. Niektorí odborníci tvrdia, že vývoj inteligencie, ktorá si sama seba uvedomuje, je anomáliou vo vývoji vesmíru, ktorá vznikla iba náhodou, a preto zostaneme s najväčšou pravdepodobnosťou sami. Iba zriedkavo sa objavuje názor, že sme vôbec prvou takouto civilizáciou, ktorá je v najranejšom štádiu svojho technického vývoja, ostatné za ňou ďaleko zaostávajú. Ďalším možným vysvetlením je, že civilizácie sú naprogramované na „samozničenie“. To znamená, že v istom štádiu svojho technologického vývoja sa na vlastné pokročilé technológie nedokážu adaptovať a to im privodí zánik ešte v čase, keď nie sú schopné medzigalaktických letov a veľkých astroinžinierskych zásahov.

mimozemstania Čítajte viac Vedci sa chystajú vysielať nový odkaz pre mimozemské civilizácie

Iné odôvodenie je založené na fakte formulovanom už antickými filozofmi: že človek je mierkou všetkých vecí. My vieme totiž svoju existenciu vztiahnuť iba na náš vesmír, ktorý je s najväčšou pravdepodobnosťou konečný. Nevieme, čo je za jeho hranicou a aké tam platia fyzikálne zákony. Podobných alebo aj celkom odlišných vesmírov môžu existovať miliardy a každý z nich môže fungovať podľa vlastných pravidiel.

A vzdialenosti, ktoré nám pripadajú astronomické, môžu byť súčasťou „cudzieho“ mikrosveta a naopak. Iný vesmír môže napríklad existovať v priestore, ktorý je pre nás menší ako jedna ľudská bunka. A tie vesmíry sa dokonca môžu svojím spôsobom prelínať. Inak povedané, vyspelejšia civilizácia o nás vôbec nemusí vedieť, pretože náš vesmír aj s našimi fyzikálnymi zákonmi je v ich svete taký mikroskopicky malý, že ho vlastne ani nedokážu zaregistrovať.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mimozemšťania #mimozemské civilizácie #Fermiho paradox