Raketa s vesmírnou loďou Starliner od Boeingu odštartovala k ISS

Z amerického mysu Canaveral po dlhých odkladoch odštartovala kozmická loď Starliner od spoločnosti Boeing.

20.05.2022 07:52
starliner Foto:
debata (3)

Modul vynesený raketou Atlas V by mal po približne 24 hodinách doraziť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), pre ktorú vezie zásoby. Informovali o tom dnes agentúry.

Ide o druhý testovací let modulu CST-100 Starliner, ktorý má preukázať, že je bezpečný na prepravu osôb. Prvý sa uskutočnil už v roku 2019, vtedy sa však loď kvôli poruche musela predčasne vrátiť na Zem bez toho, aby dosiahla ISS. V auguste 2021 potom musel byť test chvíľu pred štartom zrušený kvôli problému s ventilmi.

Boeing verí, že sa po firme SpaceX miliardára Elona Muska stane druhou spoločnosťou, ktorá bude fungovať ako „taxi“ pre astronautov Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). SpaceX vo svojom vlastnom module Dragon už prepravila na obežnú dráhu 18 astronautov a štyroch vesmírnych turistov.

Čína, Mars, rover Čítajte aj Pred rokom pristál čínsky vesmírny modul na Marse

Starliner vezie 230 kilogramov zásob pre ISS, ktorá obieha okolo Zeme vo výške asi 400 kilometrov. K stanici by mal doraziť v sobotu okolo 01:00 SEČ. Zostane pri nej asi päť dní, potom sa vydá späť na Zem a pristane na leteckej základni White Sands v štáte Nové Mexiko.

Prvý let kozmickej lode s posádkou chce Boeing uskutočniť do konca tohto roku. Presný časový harmonogram však bude závisieť od toho, ako sa modul teraz osvedčí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Boeing #Mys Canaveral #space.com