Starliner od Boeingu sa pripojil k vesmírnej stanici. Dva motory z 13 zlyhali

Kozmická loď CST-100 Starliner spoločnosti Boeing úspešne zakotvila pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam dopravila zásoby.

21.05.2022 07:46
starliner Foto:
debata

Modul Starliner bez ľudskej posádky sa k Medzinárodnej vesmírnej stanici, ktorú teraz obýva sedem astronautov, pripojil o 2:28 SELČ po takmer 26 hodinách letu. Z amerického mysu Canaveral ho po dlhých odkladoch vyniesla raketa Atlas V.

Ide o druhý testovací let modulu CST-100 Starliner, ktorý má preukázať, že je bezpečný na prepravu osôb. Prvý sa uskutočnil už v roku 2019, vtedy sa však loď kvôli poruche musela predčasne vrátiť na Zem bez toho, aby dosiahla ISS. V auguste 2021 potom musel byť test chvíľu pred štartom zrušený kvôli problému s ventilmi.

Ťažkostiam sa nevyhol Boeing ani pri terajšej misii. Krátko po štarte zlyhali pri Starlineri dva z jeho 12 motorov a firma tiež uviedla, že monitoruje nečakané správanie systému kontroly teploty. Teplota modulu ale vraj zostáva stabilná.

Boeing verí, že sa po firme SpaceX miliardára Elona Muska stane druhou spoločnosťou, ktorá bude fungovať ako „taxi“ pre astronautov Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). SpaceX vo svojom vlastnom module Dragon už prepravila na obežnú dráhu 18 astronautov a štyroch vesmírnych turistov. Starliner doviezol na 230 kilogramov zásob pre ISS, ktorá obieha okolo Zeme vo výške asi 400 kilometrov. Modul má pri stanici zostať päť dní, než sa vydá späť na Zem a pristane na leteckej základni White Sands v štáte Nové Mexiko.

Jediným pasažierom kozmickej lode je tentoraz figurína Rosie the Rocketeer, ktorá dostala meno po hrdinke 2. svetovej vojny známej ako Rosie the Riveter – Ruženka Nitovačka. Stala sa ikonou žien, ktoré pracovali počas vojny v továrňach a lodeniciach a podieľali sa na výrobe munície pre armádu. Prvý let kozmickej lode s posádkou chce Boeing uskutočniť do konca tohto roku. Presný časový harmonogram však bude závisieť od toho, ako sa modul osvedčí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Starliner