Do vesmíru odletel "bábkonaut" Hurvínek, raketa Falcon 9 vezie aj českú družicu

Z Floridy dnes okolo 20:35 SELČ odštartovala raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Na palube je aj miniatúra Hurvínka.

25.05.2022 22:24
debata

Na palube má, okrem iného, českú družicu Planetum-1. Jej súčasťou je okrem kamier, čidiel a vysielačiek aj miniatúrna sklenená bábka Hurvínka. Informovala o tom organizácia Planetum, vďaka ktorej družica vznikla.

Podľa organizátorov projektu je Planetum-1 „prvý čisto edukatívne zameraný satelit na svete“. Postava Hurvínka má žiakom priblížiť fungovanie satelitu vo vesmíre. V pražskom planetáriu sa potom žiaci základných a stredných škôl budú zoznamovať s tým, ako možno družici vysielať povely a ako od nej prijímať signály. Údaje z čidiel a výsledky meraní družice budú môcť využívať vysokoškolskí študenti vo svojich bakalárskych a diplomových prácach.

Česká družica má tiež aktívny systém orientácie, ktorý vznikol v spolupráci s Výskumným a skúšobným leteckým ústavom. Vďaka tomu podľa platformy Planetum má mať česká družica najlepšie výsledky v orientácii medzi satelitmi porovnateľnej veľkosti.

Družica bude obiehať okolo Zeme vo výške 520 kilometrov a bude na ňu stále svietiť Slnko, vďaka čomu bude bez prestania nabíjať svoje akumulátory.

Satelit vznikol v spolupráci medzi platformou Planetum, ktorá združuje pražské hvezdárne a planetáriá, českým startupom Spacemanic a Výskumným a skúšobným leteckým ústavom.

Okrem českej družice raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorej majiteľom je americký miliardár Elon Musk, nesie ďalšie desiatky satelitov. Planetum-1 je jedenástou českou či československou družicou. Hurvínek nie je prvou českou fiktívnou postavou, ktorá sa dostala do vesmíru. V rokoch 2011 a 2018 vzal na obežnú dráhu českú rozprávkovú postavu Krtka americký astronaut Andrew Feustel, ktorého manželka Indira Feustelová má po matke české korene.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #družica #Falcon 9 #Hurvínek