Vo vzorkách z planétky Ryugu sa našli základné stavebné kamene života

Japonskí vedci objavili vo vzorkách odobraných z planétky Ryugu viac ako 20 druhov aminokyselín.

06.06.2022 19:30
debata

Informovala o tom dnes agentúra Kjódó. Aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi života, boli na niektorej z planétok zistené vôbec po prvýkrát.

Vzorky dopravila na Zem sonda Hajabusa 2, ktorú k Ryugu vyslala japonská kozmická agentúra JAXA. Hajabusa 2 sa vydala na cestu k planétke, ktorá je vzdialená okolo 300 miliónov kilometrov od Zeme a ktorej vek sa odhaduje na 4,6 miliardy rokov, v decembri 2014. K cieľu dorazila v polovici roku 2018, po lete vesmírom trvajúcim tri a pol roka . Na jeseň toho istého roku potom začala plnenie zámeru celého projektu – hľadať stopy pôvodu Slnečnej sústavy.

Na Zem sa sonda vrátila v roku 2020 s viac ako 5,4 gramu materiálu z podpovrchovej vrstvy planétky Ryugu. Išlo o vzorky, ktoré neboli vystavené slnečnému žiareniu ani kozmickým lúčom.

Už počiatočné štúdium vzoriek naznačilo prítomnosť vody a organických látok, napísala agentúra Kjódó. Podrobné skúmanie materiálu začali JAXA a ďalšie výskumné inštitúcie, vrátane tokijskej a hirošimskej univerzity, v roku 2021.

Ako sa aminokyseliny dostali na Zem, nie je známe, podľa jednej z teórií sa tak mohlo stať pri dopade meteoritu alebo kométy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #planétka #Ryugu #aminokyselina