Číňania vraj zachytili signály mimozemských civilizácií

Čína oznámila, že jej obrovský teleskop Sky Eye pravdepodobne zachytil známky vzdialených civilizácií.

15.06.2022 19:57
debata (13)

Podľa správy agentúry Bloomberg o tom informoval čínsky denník Science and Technology, ktorý ale neskôr informáciu zo svojej webovej stránky zmazal.

Elektromagnetické signály zachytené prístrojom Sky Eye, čo je najväčší rádioteleskop na svete, sa líšia od tých zachytených v minulosti a odborníci ich stále študujú, uviedol čínsky denník, ktorý citoval hlavného vedeckého pracovníka zaoberajúceho sa výskumom mimozemských civilizácií Čang Tchon-ťieho.

Jeho tím tvoria experti z univerzity v Pekingu, čínskej akadémie vied a Kalifornskej univerzity v Berkeley. Hoci sa táto informácia začala rýchlo šíriť čínskou sociálnou sieťou Weibo, vedecký denník ju zo svojich stránok stiahol bez uvedenia dôvodu, napísal Bloomberg.

Sky Eye bol umiestnený predvlani v juhočínskej provincii Kuej-čou. Má priemer 500 metrov a oficiálne sa zaoberá vyhľadávaním stôp po mimozemskom živote. Tamojší tím ohlásil v roku 2020 mimozemské signály dvakrát, keď prezeral dáta nazbierané roku 2019.

Podľa Čanga je Sky Eye mimoriadne citlivý na nízkofrekvenčné rádiové pásmo a má zásadný význam vo výskume mimozemských civilizácií. Dodal, že zachytené signály môžu byť aj určitým druhom rádiového rušenia a treba ich ďalej študovať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #teleskop #mimozemské civilizácie