Na Mars sa rúti zvedavá sonda

Najmodernejšie vozidlo určené na prieskum Marsu sa už blíži k červenej planéte, na ktorej má o šesť týždňov pristáť. Pristávanie je najkritickejšia fáza misie. Celý manéver od preletu atmosférou, brzdenia až po dotyk s povrchom trvá zhruba dve hodiny.

27.06.2012 16:09
mars Foto:
Na Marse by malo pristáť najmodernejšie vozidlo, aké kedy k červenej planéte vyslali.
debata (9)

Riadiaci pracovníci misie Curiosity (Zvedavosť) z americkej vesmírnej agentúry NASA o nich hovoria ako o „dvoch hodinách hrôzy“.

Vozidlo Curiosity je vlastne pojazdné laboratórium. Jeho úlohou bude hľadať stopy po súčasnom alebo minulom živote na Marse.

Curiosity, ktorého oficiálny názov je Mars Science Laboratory, má počas dvoch rokov skúmať kráter Gale. Za tento čas by mobilné robotické laboratórium malo zistiť, či existujú alebo niekedy existovali na Marse podmienky vhodné na vznik aspoň primitívnych foriem života.

„Kráter Gale nám ponúka viacero možností, kde by sme mohli nájsť prostredie vhodné pre život. V jednotlivých vrstvách kráteru je možné nájsť záznamy aj z dávnej minulosti Marsu,“ uviedol John Grotzinger z Kalifornského technologického inštitútu, ktorý na vývoji vozidla spolupracoval. „V kráteri sme našli stopy po prítomnosti vody, ako aj hlinu a sulfáty, ktoré takisto vznikli pôsobením tekutej vody,“ dodal.

Vozidlo Curiosity pristane na Marse. Foto: Graphic News / Pravda
Curiosity Vozidlo Curiosity pristane na Marse.

Vozidlo Curiosity je dvakrát také veľké a päťnásobne ťažšie ako predchádzajúce marťanské vozidlá Spirit a Opportunity. Na Curiosity sa nachádza desať vedeckých zariadení určených najmä na analýzu vzoriek pôdy. Pomocou lasera a kamery bude môcť vozidlo skúmať pôdu na diaľku a pomocou robotickej ruky nablízko. Ostatné zariadenia budú monitorovať počasie a radiáciu, čo sú dôležité údaje pre prípadnú misiu ľudskej posádky na Mars.

Nové vozidlo by však mohlo fungovať aj dlhšie než očakávané 2 roky. Najlepším príkladom sú rovery Spirit a Opportunity, ktoré na Marse pristáli v roku 2004 a ich misia bola naplánovaná na tri mesiace. Opportunity však stále pracuje a posiela údaje na Zem.

Povodne bol štart Curiosity naplánovaný na rok 2009, bol však odložený kvôli problémom s pristávacím systémom. Ďalšie práce na ňom projekt predražili o 800 miliónov dolárov. Celý projekt nakoniec stál 2,5 miliardy dolárov.

9 debata chyba