Čína odmietla tvrdenie šéfa NASA, že by mohla plánovať vojensky ovládnuť Mesiac

Čína dnes odmietla tvrdenie šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého by mohla v rámci vojenského programu plánovať ovládnutie Mesiaca.

04.07.2022 16:50
755241main Sun-full Moon full full Foto:
Mesiac a Slnko.
debata (4)

Komentár Billa Nelsona označil Peking za nezodpovedné ohováranie a uviedol, že vždy vyzýval k budovaniu spoločenstva národov vo vesmíre. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čína v poslednom desaťročí zintenzívnila tempo svojho vesmírneho programu a zamerala sa najmä na prieskum Mesiaca. V roku 2013 pristála nepilotovaná čínska vedecká sonda na Mesiaci. Očakáva sa, že koncom tohto desaťročia vyšle na Mesiac ďalšiu raketu, tentoraz ale s astronautmi na palube.

dragon ISS Čítajte aj Máte bystré oko? Pozrite si prelet ISS pred Slnkom

„Musíme sa obávať toho, že Čína pristane na Mesiaci a povie: ‚Teraz je náš a vy sa držte ďalej‘,“ povedal riaditeľ NASA Bill Nelson nemeckému bulvárnemu denníku Bild v rozhovore zverejnenom v sobotu. Dodal, že čínsky vesmírny program je vojenského charakteru a krajina ukradla nápady a technológie ostatným.

„Nie je to prvýkrát, čo šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír ignoruje fakty a hovorí o Číne nezodpovedne. Americká strana neustále šíri ohováračskú kampaň proti normálnym a rozumným čínskym snahám vo vesmíre. Čína sa proti takýmto výrokom dôrazne ohradzuje,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. Čína podľa ministerstva vždy presadzovala budovanie spoločnej budúcnosti ľudstva vo vesmíre a stavala sa proti jeho vyzbrojovaniu a akýmkoľvek závodom v zbrojení mimo Zeme.

Tianwen-1 probe Čítajte aj Čínska sonda ako vôbec prvá nafotila južný pól planéty Mars

NASA v rámci svojho programu Artemis plánuje v roku 2024 vyslať misiu s posádkou na obežnú dráhu Mesiaca a do roku 2025 chce uskutočniť pristátie s posádkou v blízkosti južného pólu Mesiaca.

Čína plánuje misiu k južnému pólu Mesiaca bez posádky ešte v tomto desaťročí.

Čína sa po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch v roku 2003 stala iba treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu človeka. V roku 2008 prvý čínsky kozmonaut vystúpil do voľného priestoru, v roku 2013 pristála nepilotovaná čínska vedecká sonda na Mesiaci, vlani potom na Marse.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #mesiac #NASA