NASA ukázala ďalšie štyri fotografie vesmíru zhotovené Webbovým teleskopom. Pozrite si galériu

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok predstavil ďalšie štyri fotografie ďalekého vesmíru zhotovené teleskopom Jamesa Webba.

12.07.2022 09:46 , aktualizované: 20:38
debata (12)

Nachádzajú sa medzi nimi zábery hviezdnej hmloviny či plynného obra. „Ľudia na celom svete dnes uvidia zábery zhotovené týmto ďalekohľadom. Každá snímka je novým objavom,“ uviedol šéf NASA Bill Nelson. Dodal, že každý záber poskytne ľudstvu pohľad na vesmír, aký „sme ešte nikdy nevideli“.

+2

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes so svojimi partnermi z európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA zverejnili prvú plne farebnú snímku pohľadu do najhlbšieho vesmíru, ktorú zhotovil vesmírny teleskop Jamesa Webba. Prvý farebný záber z vesmírneho ďalekohľadu, ktorý na tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol americký prezident Joe Biden, zachytáva tisícky vesmírnych galaxií.

Snímka zverejnená počas brífingu v Bielom dome ukazuje veľké množstvo hviezd, s masívnymi galaxiami v popredí a ďalšími mimoriadne vzdialenými galaxiami rozmiestnenými po celej ploche snímky. Zachytáva svetlo z doby nie dlho po Veľkom tresku, ktorý nastal pred 13,8 miliardou­ rokov.

Štyri nové zábery zobrazujú až na jednu výnimku tie časti vesmíru, ktoré dokázali zachytiť aj iné teleskopy. Až Webbov vesmírny ďalekohľad ich však dokázal odfotografovať vo vyššej kvalite pomocou infračerveného spektra, ktoré mu umožnilo dovidieť cez kozmický prach do vzdialených častí vesmíru.

Na nových snímkach sa nachádza medzihviezdny mrak Carina Nebula, planetárna Osmičková hmlovina, modrá obria plynná planéta WASP-96b a skupina interagujúcich galaxií Stephanov kvintet, ktorá je od Zeme vzdialená až 290 miliónov svetelných rokov.

„Prinesieme ľudstvu nový pohľad na vesmíre a je to pohľad, aký sme nikdy predtým nevideli,“ povedal šéf NASA Bill Nelson minulý mesiac novinárom.

„Skutočne sme zmenili chápanie nášho vesmíru,“ vyhlásil riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Josef Aschbacher.

Ide o doposiaľ najhlbší pohľad do vesmíru, na ktorom je zachytené svetlo z galaxií z obdobia pred miliardami rokov, uvádza britská BBC na svojich internetových stránkach.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba v hodnote 10 miliárd dolárov je projektom americkej NASA so širšou medzinárodnou účasťou, vrátane českej. Teleskop vyniesla do vesmíru vlani 25. decembra raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Ide o doteraz najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad.

Vedcom by Webbova observatórium malo umožniť skúmať históriu kozmu v najkrajnejších hlbinách času a priestoru aj pátrať po známkach možného života mimo Slnečnej sústavy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #teleskop #James Webb #ESA