Včerajší superspln? Pozrite si Mesiac nad Ľubovnianskym hradom

Včerajší superspln bol krásne viditeľný. Pozrite si záber Mesiaca astrofotografa Petra Horálka.

13.07.2022 13:56 , aktualizované: 14.07.2022 12:45
debata

Včerajší superspln prilákal aj pozornosť astrofotografa Petra Horálka. „Našiel som jedno presné miesto nad Jarabinou, odkiaľ Mesiac vychádzal veľmi pekne priamo za Ľobovnianskym hradom (vzdialeným od miesta pozorovania 3 kilometre), a to o 21:14 SELČ,“ napísal Peter Horálek.

Fotografia vyžadovala veľmi precízne plánovanie. „Miesto som určil s presnosťou na metre. Na snímke je tiež vidieť, že v hornej časti Mesiaca (fragment medzi mrakmi) je tzv. zelený okraj alebo zelený záblesk – vplyvom tzv. atmosférickej refrakcie sa prvá "kvapôčka“ mesačného svitu objavila v jasnej zelenej farbe (najkratšia vlnová dĺžka, ktorá môže za čistého vzduchu preniknúť atmosférou až k pozorovateľovi). Snímka vznikla na teleobjektív s ohniskom 1,1 metra zo statívu a fotoaparátom Canon Ra. Je to dosť šťastný záber, o pár minút neskôr sa v smere nad hradom ak Mesiacu úplne zatiahlo," dodal Peter Horálek.

Spln Mesiaca nad Ľubovnianskym hradom. Foto: Petr Horálek
Spln Mesiaca nad Ľubovnianskym hradom Spln Mesiaca nad Ľubovnianskym hradom.

Pojem „superspln“ je však dosť zavádzajúci. Prvýkrát toto označenie použil astrológ (áno, astrológ, teda pavedec!) Richard Nolle v roku 1979. Supermesiac „definoval“ ako nov alebo spln, ktorý nastáva vo vzdialenosti menšej alebo rovnajúcej sa 90 % jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme na danej obežnej dráhe. Prečo si však zvolil práve 90 percent, nikto netuší.

Rozdiel uhlovej vzdialenosti Mesiaca na prízemí a odzemí je pritom vizuálne taký nepatrný, že by sa mohol rovnať hrúbke zápalky vo vzdialenosti jedného metra od oka. Že je Mesiac naozaj veľký, sa nám môže ale zdať pri jeho východe alebo západe nízko nad obzorom, pretože náš mozog ho automaticky porovnáva s objektmi na obzore. Vďaka tejto ilúzii sa nám so vzdialenými objektami na horizonte zdá niekedy naozaj „obrí“. Ide ale len o zmyslovú ilúziu, ktorú však využivajú mnohí fotografi (viď úvodná snímka).

Ďalší výrazný spln nastane budúci rok, 31. augusta 2023 (Mesiac sa o zhruba 9 hodín skôr, o 17:52 SELČ priblíži k Zemi na vzdialenosť 357 181 km, teda ešte bližšie ako tento rok).

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vesmír #mesiac #superspln