Roskosmos ohlásil spoluprácu s NASA pri letoch vesmírnych lodí

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos oznámila, že uzavrela s americkým úradom pre letectvo a vesmír NASA dohodu o letoch integrovaných posádok na palube amerických a ruských kozmických lodí, informovala dnes tlačová agentúra TASS.

15.07.2022 16:45
debata (6)

Kozmonautka Anna Kikinová sa vďaka dohode stane prvou ruskou členkou posádky americkej vesmírnej lode Crew Dragon, ktorá má do vesmíru opäť zamieriť tento rok na jeseň.

Roskosmos vo vyhlásení podľa TASS uviedol, že dohoda je v súlade s ruskými a americkými záujmami a pomôže rozvoju spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), rovnako ako aj efektivite projektov zameraných na skúmanie vesmíru na mierové účely.

292294914 7816825681724270 8939750963882626433 n Čítajte aj Nad Tatrami sa objavil tajomný oblak. Pozrite si galériu

„Cieľom dohody je, aby v prípade mimoriadnej situácie súvisiacej so zrušením alebo významným odložením štartu ruskej alebo americkej vesmírnej lode bola na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaistená prítomnosť aspoň jedného kozmonauta Roskosmosu a jedného astronauta NASA,“ upresnil Roskosmos.

Ruský prezident Vladimír Putin dnes odvolal šéfa Roskosmosu Dmitrija Rogozina, ktorý v poslednej dobe v súvislosti s protiruskými sankciami vyvolanými vojnou na Ukrajine adresoval Západu sériu vyhrážok týkajúcich sa vesmírnej spolupráce. Šéf Kremľa na čele vesmírnej agentúry menoval doterajšieho vicepremiéra Jurija Borisova.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #Roskosmos