Talianka vystúpila z ISS ako prvá Európanka do vesmírneho priestoru

Talianska astronautka Samantha Cristoforettiová dnes ako prvá Európanka začala výstup z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do voľného vesmírneho priestoru. Sprevádza ju ruský kozmonaut Oleg Artěmjev.

21.07.2022 21:39
debata (3)

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ich misia začala tesne pred 17:00 SELČ a má trvať približne 6,5 hodiny.

Medzi úlohy dvojice pri výstupe patria okrem iného práce na robotickom ramene európskej výroby (ERA), ktoré sa nedávno ocitlo v centre napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, poznamenala AFP. Začiatkom minulého týždňa vtedajší šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin nariadil kozmonautom na ISS, aby prestali toto zariadenie používať.

Reagoval na rozhodnutie ESA týkajúce sa misie ExoMars, ktorú európska agentúra pozastavila po ruskej invázii na Ukrajinu. Misia mala na konci roka 2022 vyslať na červenú planétu vozítko, ktoré malo za úlohu pátrať po známkach mimozemského života.

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok Rogozina z funkcie šéfa Roskozmosu odvolal a o niečo neskôr Washington a Moskva oznámili, že obnovia spoločné lety na ISS.

webb telescope Čítajte aj Webbov teleskop je po strete s mikrometeoridmi zrejme vážnejšie poškodený

Štyridsaťpäťročná bývalá pilotka stíhačky a súčasná astronautka ESA Cristoforettiová je na svojej druhej vesmírnej misii, na ISS sa druhýkrát vydala na konci apríla. Talianka drží rekord v dĺžke pobytu ženy vo vesmíre – v rokoch 2014 a 2015 strávila na obežnej dráhe 199 dní. Pre Artěmjeva, ktorý je súčasným veliteľom ISS, ide o šiesty výstup do vesmírneho priestoru, po prvýkrát tak však urobil s iným kolegom ako s kozmonautom z Ruska, podotkla AFP.

Medzinárodná vesmírna stanica dlho symbolizuje užšie vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi. V súčasnej dobe zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom, ktorý na Rusko uvalil sankcie kvôli jeho vojenskej agresii na Ukrajine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonaut