Presný dátum odchodu Ruska z ISS závisí od jej stavu, povedal šéf Roskosmosu

Nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov dnes vyhlásil, že presný dátum odchodu Ruska z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bude závisieť od jej technického stavu.

29.07.2022 14:37
International Space Station, ISS, kozmonaut Foto:
debata (18)

Informovali o tom agentúry Interfax a TASS. Borisov tento týždeň pri rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že sa krajina stiahne z medzinárodného projektu po roku 2024.

„Jednoducho sme povedali, že po roku 2024 začneme proces odchodu. Či to bude v polovici roku 2024 alebo v roku 2025 bude záležať okrem iného na stave a prevádzkyschopnosti samotnej ISS,“ povedal Borisov v televízii Rossija 24 a podľa agentúry TASS dodal, že odstúpenie Ruska od projektu nesúvisí s politikou.

V utorok Borisov uviedol, že Rusko chce vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu a bude to hlavnou prioritou Roskozmosu v oblasti pilotovanej kozmonautiky.

Biely dom a americká vesmírna agentúra NASA následne uviedli, že oficiálnu správu o ruskom odstúpení od medzinárodného projektu nedostali.

Moskva počíta s tým, že Rusko zostane na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) prinajmenšom do roku 2028, kedy by mala byť vybudovaná jeho vlastná orbitálna stanica. Agentúre Reuters to v stredu, 27. júla oznámila predstaviteľka americkej vesmírnej agentúry NASA. Ruská vesmírna agentúra Roskosmos pritom v pondelok oznámila, že krajina sa z medzinárodného projektu ISS stiahne už po roku 2024.

„Na žiadnej pracovnej úrovni nemáme žiadne náznaky, že by sa niečo zmenilo,“ uviedla šéfka programu NASA pre lety ľudí do vesmíru Kathy Luedersová. Vzťahy NASA s Roskosmosom podľa nej zostávajú „ako obvykle“.

Správa o ruskom zámere odísť z ISS prišla v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Napriek rozkolu sa však NASA a Roskosmos začiatkom mesiaca dohodli na pokračovaní spoločných letov na ISS, uviedla AP.

Medzinárodná vesmírna stanica v súčasnosti zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom, ktorý na Rusko uvalil sériou sankcií kvôli invázii na Ukrajine.

Napriek vypätej situácii na Zemi sedem obyvateľov ISS opakovane tvrdilo, že spolu na obežnej dráhe vychádzajú dobre, rovnako ako riadiace tímy v americkom Houstone av Moskve, poznamenala už skôr AP. Súčasné osadenstvo stanice tvoria traja Američania, traja Rusi a Talianka.

Súčasná dohoda účastníkov projektu ISS počíta s tým, že by orbitálny komplex, ktorého vznik začal už v roku 1998, mal fungovať do roku 2024. Partneri projektu však vlani dali najavo zámer predĺžiť prevádzku stanice do rokov 2028 až 2030.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #ISS #NASA #Roskosmos