Video: S prvou misiou Artemis poletí k Mesiacu aj ovečka Shaun

Na palube lode Orion poletí počas prvej misie k Mesiacu aj ovečka Shaun. Obľúbená postavička z animovaného seriálu pre deti sa koncom augusta vydá na cestu dlhú pol milióna kilometrov, ktorá sa uskutoční bez ľudskej posádky, napísal server BBC News.

20.08.2022 08:26
debata
Počas ďalších plánovaných misií Artemis sa potom majú astronauti po polstoročí vrátiť na povrch Mesiaca.

Obria raketa SLS (Space Launch System) spoločne s modulom Orion má podľa plánu americkej vesmírnej agentúry NASA z Floridy odštartovať 29. augusta.

„Pre Shauna a ESA je to vzrušujúca chvíľa. Sme radi, že ho pre misiu vybrali a je nám jasné, že hoci ide o malý krok pre človeka, je to veľký skok pre ovce,“ komentoval výber posádky David Parker, šéf oddelenia pre pilotovaný a robotický výskum Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

„Shaun poletí ako jeden z prvých astronautov misie Artemis a bude pionierom v prieskume Mesiaca, čo je pre nášho huňatého dobrodruha veľká pocta,“ Lucy Wendoverová marketingová riaditeľka spoločnosti Aardman, ktorá seriál Ovečka Shaun produkuje.

V Kennedyho vesmírnom stredisku na myse Canaveral už prípravy na štart rakety SLS bežia na plné obrátky. Raketa je pripravená na štartovacej rampe. Prvá nepilotovaná misia má obletieť Mesiac a vrátiť sa po 42 dňoch k Zemi. Ďalší let s posádkou je plánovaný na rok 2024, prvé pristátie na Mesiaci potom v roku 2025.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #ovca #ESA #Shaun #misia Artemis