NASA sa po neúspechu znovu pokúsi o vyslanie misie Artemis I na Mesiac

Americká vesmírna agentúra NASA sa dnes znovu pokúsi o vyslanie rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu.

03.09.2022 07:45
nasa artemis Foto:
debata (6)

Prvý pokus o štart historickej misie Artemis I, v rámci ktorej má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a zase sa vrátiť na Zem, bol v pondelok prerušený kvôli technickým problémom.

Takmer 100 metrov vysoká raketa s modulom stále čaká na vhodnú chvíľu pre štart na štartovacej rampe na floridskom myse Canaveral. Okno príležitosti sa tentoraz otvorí o 20:17 SELČ a podobne ako v pondelok, kedy technici odpočítavanie prerušili, potrvá dve hodiny.

Prvý termín pre štart testovacej misie, ktorou budú v prípade úspechov nasledovať cesty na Mesiac s posádkou, bol plánovaný na pondelok 29. augusta.

SLS a Orion odštartujú 29. augusta 2022 v...
+8Pristátie kapsuly do mora budú koordinovať...

Technici ale zistili problém s jedným zo štyroch raketových motorov SLS, ktorý sa nechladil na požadovanú teplotu mínus 250 stupňov Celzia a namiesto toho bol o päť stupňov Celzia teplejší. Aby sa predišlo rovnakej chybe, chystá NASA na dnešný štart pozmenený proces tankovania paliva. Za problémy ale mohol byť zodpovedný aj senzor, ktorý mohol ukázať nesprávne dáta, uviedol šéf projektu SLS John Honeycutt, podľa ktorého sa motory teraz zdajú byť v poriadku.

Aj v prípade, že sa problém objaví znova a odpočítavanie budú musieť technici opäť zastaviť, poskytne príprava na štart SLS NASA cenné poznatky, dodáva Honeycutt.

Šéf agentúry Bill Nelson už v pondelok po zastavení štartu zdôraznil, že Artemis I je testovacia misia a ako k takej je k nej potrebné pristupovať.

Misia je prvou lastovičkou programu Artemis, v rámci ktorého chce NASA po viac ako pol storočí vrátiť človeka na Mesiac. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť družicu v roku 2024 a pri misii Artemis III majú na jej povrchu stáť dvaja ľudia. Celý program Artemis potom okrem návratu astronautov na Mesiac cieli na založenie dlhodobej lunárnej kolónie ako odrazového mostíka pre ešte ambicióznejšie budúce lety na Mars.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #družica #Artemis #vesmírny let