NASA zverejnila snímky hmloviny Tarantula z Webbovho teleskopu

Americká vesmírna agentúra NASA zverejnila ďalšiu snímku zhotovenú vesmírnym teleskopom Jamesa Webba.

08.09.2022 12:00
hmlovina webb telescope Foto:
debata

Zariadenie zachytilo hmlovinu, ktorá je domovom najhorúcejších a najťažších známych hviezd. Hmlovina Tarantula sa od Zeme nachádza vo vzdialenosti „iba 161 000 svetelných rokov“, píše NASA.

Leží v galaxii Veľký Magellanov oblak a svoje meno dostala podľa oblakov prachu a plynu, ktoré pripomínajú pavúka. Ide o najväčšiu a najjasnejšiu oblasť zrodu hviezd v miestnej skupine galaxií, do ktorej patrí aj naša Mliečna dráha.

Snímka zachytáva oblasť rozpínajúcu sa cez 340 svetelných rokov vrátane miesta, kde sa rodia nové hviezdy. Webbov teleskop ukázal desiatky tisíc doteraz nevidených mladých hviezd, ktoré boli predtým zahalené kozmickým prachom. Na snímke tieto horúce a ťažké objekty žiaria bledomodrou farbou.

Aj napriek tomu, že ľudstvo ku hviezdam vzhliada už niekoľko tisícročí, ich zrod je stále proces zahalený tajomstvom. A to aj kvôli tomu, že sme predtým neboli schopní urobiť ostré snímky týchto hviezdnych jaslí, píše NASA. Na twitteri zverejnila pre porovnanie snímky z Webbovho predchodcu, Hubbleovho teleskopu.

„Webbov teleskop už začal s odhaľovaním doposiaľ nevideného vesmíru a ešte len začína s prepisovaním poznatkov o zrode hviezd,“ dodáva vesmírna agentúra.

Teleskop Jamesa Webba v hodnote desiatich miliárd dolárov je projektom NASA a partnerov z Európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA. Zariadenie vyniesla do vesmíru vlani 25. decembra raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Ide o doteraz najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad, vesmír od januára tohto roku pozoruje zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #James Webb telescope #hmlovina