Zomrel kozmonaut Poljakov, držiteľ rekordu v dĺžke pobytu človeka v kozme

Vo veku 80 rokov zomrel ruský kozmonaut Valerij Poljakov, ktorý je držiteľom rekordu v dĺžke pobytu človeka vo vesmíre.

19.09.2022 12:25
Valeri Polyakov Foto:
debata (4)

Informovala o tom dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Poljakov sa do kozmu vypravil dvakrát, počas svojej misie v rokoch 1994 a 1995 tam strávil nepretržite 437 dní, čím vytvoril doposiaľ neprekonaný rekord.

„Roskozmos s ľútosťou oznamuje úmrtie Hrdina Sovietskeho zväzu, Hrdina Ruska, Letca-kozmonauta ZSSR, držiteľa svetového rekordu za najdlhší let do vesmíru (437 dní) Valerija Poljakova,“ stojí vo vyhlásení. „Na orbitálnej stanici Mir žil a pracoval 437 dní, čo je absolútny rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre počas jedného letu,“ dodal Roskosmos.

Poljakov podnikol dve vesmírne výpravy. Na obežnej dráhe Zeme strávil celkom 678 dní. Vyštudovaný lekár sa najprv vypravil do kozmu na konci augusta 1988, kedy na palube vesmírnej stanice Mir zostal do apríla 1989. O necelých päť rokov neskôr tam zamieril znova, vrátil sa po 437 dňoch.

V priebehu expedície sa venoval rozsiahlemu programu sledovania zdravotného stavu svojho aj svojich kolegov z posádok. Podľa Roskomosu jeho výskum pomohol dokázať, že ľudské telo je pripravené cestovať nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj hlbšie do vesmíru.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #úmrtie #kozmonaut