NASA oslavuje úspech v misii planetárnej obrany, sonda vychýlila z kurzu planétku

Sonde amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa v rámci testovania obrany Zeme pred vesmírnymi telesami podarilo zmeniť dráhu asteroidu Dimorphos. V utorok to oznámila NASA.

11.10.2022 20:53
dimorphos Foto:
debata (3)

Sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) 26. septembra úmyselne narazila do asteroidu Dimorphos, čím ho vytlačila na rýchlejšiu obežnú dráhu okolo väčšej binárnej planétky Didymos.

„DART skrátil obežnú dráhu 11 hodín 55 minút na 11 hodín 23 minút,“ povedal pre AFP riaditeľ NASA Bill Nelson. Vedci pôvodne dúfali, že po náraze sa ju podarí skrátiť aspoň o desať minút.

„Táto misia ukazuje, že NASA sa snaží byť pripravená na čokoľvek, čo na nás vesmír vrhne,“ uviedol Nelson. Vedci potrebovali asteroid aj planétku niekoľko dní pozorovať pomocou teleskopu, aby čo najpresnejšie určili, ako veľmi náraz zmenil dráhu 160-metrového asteroidu, píše AP.

Sonda odštartovala v novembri 2021 z Vanden­bergovej základne v americkom štáte Kalifornia. Náklady testu boli 325 miliónov dolárov, píše AP.

Planétka Didymos a asteroid Dimorphos obletia Slnko raz za 2,1 roka. Pre Zem nepredstavujú žiadnu hrozbu, sú však ideálne na test planetárnej obrany. Po náraze sondy DART sa za asteroidom dočasne vytvoril dlhý pás úlomkov, ktorý sa podobá na chvost kométy.

Astronómovia považujú len zlomok z miliárd asteroidov a komét v našej Slnečnej sústave za potenciálne nebezpečenstvo pre Zem. V najbližších 100 rokoch nie sú očakávané žiadne takéto zrážky, píše AFP.

So súčasnou technológiou je náraz sondy do asteroidu zatiaľ jediným spôsobom obrany pred nebezpečným vesmírnym telesom. Jeho dráhu by v prípade včasného zaznamenania mohla vychýliť aj gravitačná sila vesmírnej lode, ktorá by popri ňom musela istý čas letieť. Ďalšou možnosťou je odpálenie jadrovej hlavice na jeho presmerovanie alebo zničenie, vysvetľuje AFP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #asteroid #vesmírne teleso