Slovensko sledovalo najvýznamnejší astronomický úkaz roka: Čiastočné zatmenie Slnka

Na Slovensku bolo možné od asi 11. hodiny do asi 13:30 hod sledovať čiastočné zatmenie Slnka. Išlo o najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku.

24.10.2022 06:00 , aktualizované: 25.10.2022 16:01
Čiastočné zatmenie slnka autor: Robert Huttner Foto: ,
Čiastočné zatmenie slnka.
debata (30)

Čiastočné zatmenie Slnka bolo na Slovensku pozorovateľné aj 10. júna minulého roka, no len s malou fázou. Nasledujúce bude vidieť 29. marca 2025. V tomto prípade bude fáza zatmenia ešte menšia. „Tohtoročné zatmenie si teda určite nenechajte ujsť, pohľad na ‚odhryznuté Slnko‘ bude krásny,“ uviedol už skôr predseda Slovenského zväzu astronómov Miloš Obert.

Video

Tohtoročné zatmenie bolo podľa astronómov 55. zatmením zo série, ktorá sa začala 6. marca 1049 a skončí sa 11. mája 2347. Zatmenie bolo viditeľné v Európe, severovýchodnej Afrike, Strednom východe a západnej Ázii. Maximálna fáza zatmenia v jednotkách priemeru slnečného disku nastane v strednej časti Ruska. „Z nášho územia sme videli zatmenie v celom priebehu,“ uviedol predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied Rudolf Gális.

Čiastočné zatmenie Slnka, Bratislava.
Čiastočné zatmenie Slnka. Na bratislavskom...
+12Čiastočné zatmenie Slnka. Na bratislavskom...

Na pozorovanie zatmenia Slnka nebol potrebný ďalekohľad, no ľudia museli dbať na dostatočnú ochranu zraku, pretože hrozilo jeho trvalé poškodenie.

Aspoň časť zo zatmenia Slnka bolo nakoniec možné pozorovať na väčšine územia Slovenska, skonštatoval Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

„Zatmenie približne 30 percent slnečného kotúča malo za následok zníženie intenzity globálneho žiarenia, čo sa prejavilo aj na teplote vzduchu. Na snímkach z družice MSG (Meteosat) je vidieť stemnenie v našej oblasti a smerom na severovýchod je to ešte nápadnejšie, pretože tam bola maximálna fáza zatmenia vyššia," uviedli meteorológovia.

Ako dodali, zníženie intenzity slnečného žiarenia sa prejavilo na meraniach niektorých prístrojov predovšetkým tam, kde prevládalo jasné alebo len málo oblačné počasie.

slnko Čítajte aj Hurbanovskí hvezdári zachytili veľkú slnečnú erupciu
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #slnko #vesmír #zatmenie slnka #astronomický úkaz