NASA ohlásila nález veľkej časti raketoplánu Challenger, ktorý vybuchol v roku 1986

Na dne Atlantického oceánu sa našla veľká časť raketoplánu Challenger, ktorý vybuchol krátko po štarte v januári 1986. V jeho troskách zahynula sedemčlenná posádka. O náleze vo štvrtok informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

10.11.2022 22:20
challenger potápač raketa Foto: ,
Podmorský prieskumník a morský biológ Mike Barnette a vrakový potápač Jimmy Gadomski skúmajú úsek raketoplánu Challenger z roku 1986, ktorý tím objavil vo vodách pri pobreží Floridy počas natáčania nového seriálu televíznej stanice History Channel.
debata

„Od prvej chvíle, keď sme to počuli, nás to vrátilo späť do roku 1986,“ oznámil Michael Ciannilli, ktorý má v NASA na starosti agendu oboch stratených raketoplánov – Challengeru a Columbie, ktorá sa rozpadla pri tragickom návrate roku 2003.

Veľký kus Challengeru sa našiel zaborený do piesku na dne oceánu. Podľa Ciannilliho ide od nehody o vôbec najväčšiu nájdenú časť.

Ako prvý na zvyšok raketoplánu upozornil tím televíznych dokumentaristov v marci, keď pátral po vraku lietadla z 2. svetovej voj­ny.

slnko Čítajte aj Smejúce sa Slnko? Pozrite si snímku NASA

NASA s pomocou videa nedávno overila, že ide o kus raketoplánu, ktorý sa rozpadol krátko po štarte 28. januára 1986. Medzi mŕtvymi bola aj Christa McAuliffeová, ktorá bola prvou učiteľkou, ktorá sa vydala do vesmíru, napísala agentúra Reuters.

Viditeľný zvyšok raketoplánu meria 4,5 na 4,5 metra, ale je zrejme väčší, pretože ďalšiu časť pokrýva piesok. Sú na ňom viditeľné termálne platničky, takže ide podľa všetkého o spodnú časť raketoplánu, uvádzajú odborníci.

Fragment zatiaľ zostane na dne oceánu blízko floridského pobrežia a v blízkosti mysu Canaveral a NASA zváži, ako bude postupovať ďalej. Nález je majetkom americkej vlády.

O náleze dostali správu rodiny všetkých mŕtvych členov posádky. Stanica History Channel o ňom má odvysielať dokument 22. novembra.

asteroid Čítajte aj "Zabijak planét" sa blíži k Zemi. Je pre nás hrozbou? Čo na to astronómovia?
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #Challenger