Kozmická loď Orion vstúpila na obežnú dráhu okolo Mesiaca

Kozmická loď Orion vstúpila v piatok neskoro večer SEČ na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

26.11.2022 08:13
debata

Orion zostane na obežnej dráhe približne týždeň a potom začne cestu späť na Zem, uviedla agentúra AP. Cesta kozmickej lode má preveriť podmienky na návrat astronatov na Mesiac.

Kozmická loď s tromi figurínami na palube slúži ako testovací let pre budúcu výpravu astronautov na Mesiac. Počas nasledujúcich dní budú inžinieri NASA testovať systémy či schopnosť pohonu udržať presný kurz kozmickej lode. Cieľom je overiť, či loď bude schopná dopraviť astronautov na Mesiac a potom späť na Zem.

Pri vstupe na obežnú dráhu Mesiaca sa kozmická loď nachádzala asi 380-tisíc kilometrov od Zeme. V nasledujúcich dňoch by mala dosiahnuť vzdialenosť až 420-tisíc kilometrov, čo by bol rekordný údaj pre loď postavenú pre ľudskú posádku. „Je to štatistika, ale aj symbolický údaj pre to, čo predstavuje,“ uviedol Jim Geffre z NASA.

Kozmická loď Orion, ktorá odštartovala do vesmíru pred desiatimi dňami, je súčasťou programu Artemis. Popri návrate astronautov na Mesiac program cieli na založenie dlhodobej lunárnej kolónie ako odrazového mostíka pre ešte ambicióznejšie budúce lety na Mars.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #astronaut #Orion